Strana tijela jednjaka

Autori: Raghav Bansal, MBBS
Aaron E. Walfish, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Hrana i niz drugih progutanih objekata mogu postati zaglavljeni u jednjaku. Strana tijela jednjaka uzrokuju disfagiju, a ponekad mogu dovesti do perforacije. Dijagnoza je klinička, ali mogu biti potrebne slikovne metode i endoskopija. Neki predmeti prolaze spontano, ali često je za uklananje potreban endoskopski postupak.

(Vidi također Pregled stranih tijela u probavnom sustavu.)

Jednjak je najčešće mjesto gdje se strano tijelo zaglavi. Impaktirana hrana čini većinu stranih tijela jednjaka. Veliki, glatki komadi hrane (npr, odrezak, hot-dog) se posebno lako nehotice progutaju, prije nego budu dovoljno sažvakani. Kosti, a osobito riblje kosti, mogu biti progutane, ako se meso u kojem su kosti, ne žvače dovoljno.

Dojenčad i mala djeca nemaju u potpunosti zrelu orofaringealnu koordinaciju i često nehotice progutaju malu, okruglu hranu (npr, grožđe, kikiriki, bomboni), koja može postati zaglavljena. Osim toga, bebe i mala djeca često progutaju razne nejestive objekte (npr, kovanice, baterije), od kojih su neki postaju zaglavljeni u jednjaku. Zaglavljene disk baterije posebno su zabrinjavajuće, jer one mogu izazvati opekline jednjaka, perforaciju ili traheoesofagealnu fistulu.

Strana tijela u jednjaku obično se smještaju u područjima gdje postoji fiziološko ili patološko suženje lumena. Suženje lumena može biti uzrokovano membranama, prstenovima, strikturama, benignim i malignim tumorima, ahalazijom i eozinofilnim ezofagitisom.

Komplikacije

Glavne komplikacije stranih tijela jednjaka su

Opstrukcija može biti djelomična (npr, bolesnik može progutati tekućinu ili barem svoj usni sekret) ili potpuna. Djelomična opstrukcija je manja hitnoća, osim ako se ne radi o oštrom predmetu ugrađenom u stijenku, što može dovesti do perforacije. Potpuna opstrukcija se slabo tolerira klinički pa čak i glatki objekt, ako je čvrsto zaglavljen, može uzrokovati nekrozu zbog pritiska i opasnost od perforacije, ukoliko se ostavi u jednjaku više od oko 24 sata.

Komplikacije također ovise i o prirodi objekta. Usprkos svojoj maloj veličini, zaglavljeni disk ili gumb baterije su predmeti od posebne važnosti, jer se vrlo brzo mogu dogoditi likvefakcijska nekroza i perforacija.

Simptomi i znakovi

Glavni prezentirajući simptom je akutna disfagija. Bolesnici s potpunom opstrukcijom jednjaka pretjerano sline i ne mogu progutati oralni sekret. Ostali simptomi uključuju retrosternalu punoću, regurgitaciju, odinofagiju, sukrvavu slinu te gušenje. Hiperventilacija koja proizlazi iz tjeskobe i nelagode često daje izgled respiratornog distresa, ali stvarna dispneja ili auskultacijski nalaz stridora ili zviždanja snažno upućuju na strano tijelo u dišnim putevima, a ne u jednjaku.

Ponekad, strana tijela ozlijede sluznicu jednjaka, ali se ne zaglave. U tim se slučajevima bolesnici mogu žaliti na osjećaj prisustva stranog tijela, iako strano tijelo nije prisutno u jednjaku.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Ponekad slikovne metode

  • Često endoskopska procjena

Mnogi pacijenti daju jasnu anamnezu gutanja; oni sa značajnim simptomima koji upućuju na potpunu opstrukciju treba biti podvrgnuti neposrednoj terapijskoj endoskopiji. Bolesnici s minimalnim simptomima koji su u stanju gutati normalno ne mogu imati zaglavljeno strano tijelo i mogu biti praćeni do nestanka simptoma. Ostali pacijenti mogu zahtijevati slikovne metode.

Neki bolesnici, poput male djece, psihički poremećene odrasle osobe, kao i oni s psihijatrijskim bolestima, ne moraju biti u mogućnosti dati adekvatanu anamnezu gutanja. Ovi bolesnici se mogu prezentirati s gušenjem, odbijanjem jela, povraćanjem, slinjenjem, zviždanjem iz dišnih puteva, sukrvavom slinom, ili respiratornim distresom. Slikovne metode također mogu biti potrebne u tih bolesnika.

Neka strana tijela mogu se otkriti s običnom radiografijom (u 2 projekcije). Radiografija je najbolja za detekciju metalnih stranih tijela i kosti od odrezaka, kao i za otkrivanje znakova perforacije (npr, slobodnog zraka u medijastinumu ili peritoneumu). Međutim, riblje kosti te čak i neke pileće kosti, drvo, plastika, staklo i tanki metalni predmeti mogu se teško prepoznati običnom radiografijom. Ako postoji bilo kakva sumnja na postojanje stranog tijela, ili namjernog ili opasnog gutanja (npr, paketi nedopuštene droge) stranog tijela, slikovne metode kao što je CT, trebale bi biti učinjene, ponekad prije endoskopije za potvrdu i lokalizaciju stranog tijela. Endoskopska procjena je tipično potrebna u bolesnika sa sumnjom na progutano strano tijelo uz stalne simptome usprkos negativnim rezultatima slikovnih metoda.

Snimanje s kontrastom u pravilu ne bi trebalo biti učinjeno zbog opasnosti od aspiracije i curenja kontrastnog sredstva kod pacijenata s perforacijom. Također, prisutnost ostatka kontrastnog materijala može otežati naknadni endoskopski pristup.

Liječenje

Neka strana tijela prolaze spontano u želudac, nakon čega obično prolaze u potpunosti kroz GI sustav te budu istisnuta. Pacijenti bez simptoma opstrukcije visokog stupnja i oni koji nisu progutali oštri predmet ili bateriju u obliku diska ili gumba, obično se sigurno mogu promatrati do 24 sata, da bi se dočekao prolaz, što se očituje olakšanjem simptoma. Administracija 1 mg glukagona IV je relativno sigurna i prihvatljiva opcija koja ponekad omogućava spontani prolaz bolusa hrane opuštanjem distalnog dijela jednjaka. Ostale metode, kao što su korištenje šumećih tableta, razmekšivača mesa i širenje balonom se ne preporuča.

Strana tijela koji ne prođu u roku od 24 sata (1) trebaju biti uklonjena, jer kašnjenje povećava rizik komplikacija, uključujući perforaciju uz smanjuje vjerojatnosti uspješnog odstranjivanja.

Endoskopsko uklanjanje predstavlja terapijski postupak izbora. Uklanjanje se najbolje postiže pomoću hvataljke, koša, ili zamke, po mogućnosti s tubusom postavljenim u jednjaku ili uz orotrahealnu intubaciju kako bi se spriječila aspiracija i zaštitili dišni putovi.

Brza endoskopska ekstrakcija potrebna je za oštre predmete, baterije u obliku diska ili gumba kao i u slučajevima svake opstrukcije koja izaziva značajne simptome.

Praćenje pacijenata za procjenu strukturnih i funkcionalnih abnormalnosti se preporuča kod bolesnika sa zaglavljenom hranom u jednjaku.

Literatura

1. ASGE Standards of Practice Committee, Ikenberry SO, Jue TL, Anderson MA, et al: Management of ingested foreign bodies and food impactions. Gastrointest Endosc 73:1085–1091, 2011. doi: 10.1016/j.gie.2010.11.010.

Ključne poruke

  • Jednjak je najčešće mjesto gdje se progutano strano tijelo zaglavi.

  • Glavni prezentirajući simptom je akutna disfagija; bolesnici s potpunom opstrukcijom jednjaka prekomjerno sline i ne mogu progutati oralni sekret.

  • Potpuna opstrukcija može uzrokovati nekrozu zbog pritiska uz povećavan rizik od perforacije, ako potraje više od oko 24 h.

  • Brza endoskopija potrebna je u slučaju prisustva oštrih predmeta, baterija u obliku diska ili gumba, kao i u slučajevima svake opstrukcije koja izaziva značajne simptome.