Subakutni tireoiditis

Autor: Jerome M. Hershman, MD, MS
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Sanja Majanović Klobučar dr. med.

Subakutni tireoiditis je akutna upalna bolest štitnjače vjerojatno uzrokovana virusom. Javljaju se vrućica i bolna osjetljivost štitnjače. Česta je početna hipertireoza, ponekad praćena prolaznim razdobljem hipotireoze. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i funkcijskih pretraga štitnjače. Liječi se visokim dozama NSAR ili kortikosteroidima. Većinom dolazi do spontanog oporavka kroz nekoliko mjeseci.

(Vidi također Pregled funkcije štitnjače.)

Česta je anamneza prethodne virusne infekcije gornjih dišnih putova. Histološki se nalazi manje izražena limfocitna infiltracija štitnjače nego u Hashimotovom ili nijemom tireoiditisu , uz karakterističnu infiltraciju orijaškim stanicama i granulocitima te raskidanje folikula.

Simptomi i znakovi

Uz bolnost u prednjem dijelu vrata javlja se vrućica (37.8–38.3° C). Bol se znakovito premješta s jedne na drugu stranu vrata da bi se zaustavila na jednom mjestu, uz širenje u čeljusti i uši. Često se zamjenjuje za zubobolju, odnosno upalu ždrijela ili uha, a pogoršava se gutanjem ili okretanjem glave. U početku su česti simptomi hipertireoze zbog oslobađanja hormona iz oštećenih folikula. Klonulost i malaksalost su izrazitiji nego u drugim bolestima štitnjače. Pri fizikalnom pregledu nalazi se nesimetrično uvećana, čvrsta i bolna štitnjača.

Dijagnoza

  • Klinički nalazi

  • Slobodni tiroksin (T4) i tireotropin (TSH)

  • SE

  • Preuzimanje radioaktivnog joda

Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka i kliničke slike, prvenstveno uvećane i bolne štitnjače. Određuju se TSH i slobodni T4. Scintigrafija se izvodi za konačnu potvrdu dijagnoze.

Laboratorijski nalazi u početnoj fazi pokazuju porast razine slobodnih T4 i T3, sniženje TSH i ubrzanu SE, a na scintigrafiji nema nakupljanja radiojoda u štitnjači ili je tek naznačeno. Nakon nekoliko tjedana, spremišta T4 i T3 u štitnjači se isprazne pa uslijedi prolazna hipotireoza s niskim T4 i T3 te povišenim TSH, uz oporavak preuzimanja radiojoda u štitnjaču. Mogu se naći i slabo pozitivna tireoidna protutijela. Tijek bolesti prati se određivanjem TSH i slobodnih T4 i T3 svaka 2-4 tjedna.

Kad je dijagnoza nejasna, izvodi se iglena biopsija. Ultrazvuk štitnjače s color Dopplerom pokazuje brojna nepravilna anehogena područja i smanjen protok krvi u suprotnosti s povećanim protokom kod Gravesove bolesti.

Prognoza

Subakutni tireoiditis prolazi spontano, obično unutar nekoliko mjeseci, ponekad recidivira, a u slučaju opsežnog razaranja folikula može uzrokovati trajnu hipotireozu.

Liječenje

  • NSAR

  • Ponekad kortikosteroide, beta-blokator, ili oboje

Tegobe se liječe visokim dozama ASK ili drugih NSAR-a. U slučaju izraženijih tegoba kortikosteroidi (npr. prednison 15–30 mg PO 1×/dan uz postupno snižavanje doze kroz 3–4 tjedna) suzbijaju sve simptome u roku od 48 h.

Simptomi hipertireoze povlače se na kratkotrajnu primjenu beta-blokatora. Za dugotrajnu hipotireozu potrebna je hormonska supstitucija.

Ključne točke

  • Najčešće manifestacije subakutnog tireoiditisa su povišena tjelesna temperatura, bol u vratu i uvećana, bolna štitnjača.

  • U početku se javlja hipertireoza, s niskim TSH i povišenim T4, a potom može uslijediti prolazna hipotireoza, s visokim TSH i sniženim T4.

  • Liječi se s NSAR te ponekad kortikosteroidima i/ ili beta-blokatorom.