Furunkuli i karbunkuli

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Furunkuli (čirevi) su kožne gnojne upale kože uzrokovane stafilokokom, koje uključuju folikule dlake i okolno tkivo. Karbunkuli su nakupine furunkula koje su pod kožom međusobno povezane, uzrokujući gnojenje u dubljim slojevima i stvaranje ožiljka. Oni su manji i površniji od potkožnih apscesa. Dijagnoza se postavlja prema izgledu promjene. Liječe se toplim oblozima i često antistafilokoknim antibioticima per os.

(Vidi također Pregled bakterijskih infekcija kože.)

I furunkuli i karbunkuli su mogući u zdravih mladih ljudi, ali su češći u pretilih, imunokompromitiranih (uključujući i one s poremećajima neutrofila), starijih i, u pojedinim situacijama, u dijabetičara. Više slučajeva odjednom se može pojaviti u osoba koje žive u skučenim prostorima s relativno lošom higijenom ili u osoba koje su došle u dodir s bolesnicima koji su inficirani virulentnijim sojevima. Predisponirajući čimbenici su bakterijska kolonizacija kože ili nosne šupljine, topla i vlažna klima i začepljenje ili poremećaj folikularne građe (npr. komedoni kod akni). Meticilin rezistentni (otporni) Staphylococcus aureus (MRSA) je čest uzrok.

Furunkuli su česti na vratu, prsima, licu i bedrima. Neugodni su, i kad su povezani s podležećim tkivima (npr. na nosu, uški ili prstima) mogu biti bolni. Izgledaju poput čvora ili pustule iz kojih izlazi nekrotično tkivo i sukrvavi gnojni sadržaj. Karbunkuli mogu biti praćeni vrućicom i prostracijom.

Dijagnoza

 • Klinička procjena

 • Kultura lezije

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom. Indicirano je uzeti materijal za kulturu.

Liječenje

 • Drenaža

 • Često antibiotici učinkoviti protiv MRSA

Apscesi se incidiraju i dreniraju Intermitentna primjena vruće obloge se koristi kako bi se olakšala drenaža. Antibiotici, kada se koriste, trebaju biti učinkoviti protiv MRSA, dok je u tijeku nalaz kulture i test osjetljivosti rezultata. U afebrilnih pacijenata tretman jedne lezije < 5 mm ne zahtijeva nikakve antibiotike. Ako postoji samo jedna lezija 5 mm, oralni antibiotik se daje 5 do 10 dana; u lijekove izbora spadaju sulfametoksazol / trimetoprim (TMP / SMX) 160/800 mg do 320/1600 mg dva puta dnevno, klindamicin 300 do 600 mg svakih 6 do 8 sati, i doksiciklin ili minociklin 100 mg svakih 12 h. Bolesnicima s groznicom, multiplim apscesima, ili karbunkulima se daje 10 dana TMP / SMX 160/800 mg do 320/1600 mg dva puta dnevno uz rifampin 300 mg dva puta dnevno. Sistemski antibiotici su potrebni za

 • Lezije < 5 mm koji ne rješavaju s drenažom

 • Rastući celulitis

 • Imunokompromitirani bolesnici

 • Pacijenti kojima prijeti endokarditis

Bolesnici s furunkulozom u bolničkim uvjetima gdje je prisutna MRSA mogu zahtijevati izolaciju od drugih bolesnika i biti podvrgnuti bilo kojem od sljedećih antibiotika:

Furunkuli su skloni recidivima, što se može spriječiti uporabom tekućih sapuna koji sadrže klorheksidin glukonat s izopropilnim alkoholom ili 2–3%–tni kloroksilenol ili primjenom antibiotika 1–2 mj. U bolesnika s recidivirajućom furunkulozom moraju se liječiti predisponirajući čimbenici, npr. pretilost, dijabetes, profesionalno ili industrijsko izlaganje čimbenicima koji ju potiču i kliconoštvo Staphylococcus aureusa ili MRSA u nosu.

Ključne točke

 • Valja posumnjati da se radi o furunkulu ako kvržica ili pustula uključuju folikul dlake uz secerniranje nekrotičnog tkiva i sukrvavog gnojnog sadržaja, posebno ako je lokaliziran na vratu, grudima, licu ili stražnjici.

 • Treba uzeti uzorak za kulturu kod furunkula i karbunkula.

 • Drenirati lezije.

 • Propisati antibiotike djelotvorne protiv MRSA kod pacijenata koji su imunokompromitirani, febrilni i rizični za razvoj endokarditisa, ako se lezije ne resorbiraju unatoč drenaži, ili ako su > 5 mm, multiple i ako se šire.