Mastalgije (bolnost dojki)

Autor: Mary Ann Kosir, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Nataša Prodan, dr. med.

Mastalgija (bolnost dojki) je česta i može biti lokalizirana ili difuzna i jednostrana ili obostrana.

Etiologija

Lokalizirana bol u dojci najčešće je uzrokovana žarišnom promjenom koju uzrokuje masa, poput ciste na dojci ili infekcija (npr, mastitis, apsces). Većina tumora dojke ne uzrokuju bol.

Difuzna bilateralna bolnost može biti uzrokovana fibrocističnim promjenama ili, rijetko, difuznim bilateralnim mastitisom. Međutim, difuzna bilateralna bol je vrlo česta u žena bez abnormalnosti na dojkama. Najčešći uzroci su

  • Hormonalne promjene koje uzrokuju proliferaciju tkiva dojke (npr za vrijeme lutealne faze ili u ranoj trudnoći, u žena koje uzimaju estrogene ili progestine)

  • Velike, obješene grudi koje istežu Cooperove ligamente

Procjena

Povijest bolesti

Bilješke o sadašnjoj bolesti trebaju obuhvatiti temeljni obrazac i karakter boli (žarišna ili difuzna, jednostrana ili obostrana). Treba preispitati odnos između kronične ili rekurentne boli i faze menstrualnog ciklusa.

Pregledom treba potražiti druge simptome koji ukazuju na trudnoću (npr povećanje trbuha, amenoreja, jutarnja mučnina) ili fibrocistične promjene (npr nazočnosti brojnih masa).

Povijest bolesti treba obuhvatiti poremećaje koji bi mogli uzrokovati difuznu bol (npr fibrocistične promjene) i primjenu estrogena i gestagena.

Fizikalni pregled:

Fizikalni pregled se fokusira na grudi i susjedna tkiva, sa svrhom traženja abnormalnosti poput promjena na koži kao što su crvenilo, osip, povećane normalne oznake na koži, edem koji se naziva peau d'Orange (narančina kora), te znakove infekcije, kao što su crvenilo, toplina i osjetljivost.

Upozoravajući znakovi

Sljedeći su od posebne važnosti:

  • Znakovi infekcije

Interpretacija nalaza

Odsustvo abnormalnih nalaza upućuje na to da je bol uzrokovana hormonalnim promjenama ili velikim, obješenim grudima. Abnormalni nalaz može upućivati na druge specifične probleme.

Testiranje

Treba učiniti test na trudnoću ako je bol neobjašnjiva i traje manje od nekoliko mjeseci, pogotovo ako su prisutni drugi simptomi ili znakovi specifični za trudnoću.

Ostali testovi su rijetko indicirani - samo u slučaju da utvrđene promjene fizikalnim pregledom ukazuju na još jedan problem koji zahtijeva obradu.

Liječenje

Za mastalgiju povezanu s menstruacijom, primjena acetaminofena ili NSAID je najčešće učinkovita. Ako je bol jaka, moguća je kratkotrajna primjena danazola ili tamoksifena. Ti lijekovi inhibiraju estrogen i progesteron. Ako se uzimaju estrogen ili progestin, ponekad je potrebno zaustaviti njihovu primjenu.

Za bol u grudima povezanu s menstruacijom, nošenje čvrstih potpornih grudnjaka, uzimanje acetaminofena ili oboje, može biti od pomoći.

Nedavni dokazi upućuju na to da ulje noćurke može smanjiti bol u grudima.

Ključne točke

  • Difuzna, bilateralna bol dojki najčešće je uzrokovana hormonalnim promjenama, te velikim i obješenim grudima, a ne uzrokuju abnormalnosti u fizikalnom nalazu.