Sekundarni aldosteronizam

Autor: Ashley B. Grossman, MD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: prof. dr. sc. Dubravka Jurišić Eržen dr. med., i Nina Poropat, dr. med.

U sekundarnom aldosteronizmu povećava se adrenalna produkcija aldosterona kao odgovor na nehipofizne, ekstraadrenalne podražaje, poput renalne hipoperfuzije. Simptomi su slični onima kod primarnog aldosteronizma. Dijagnostika uključuje određivanje aldosterona i reninske aktivnosti plazme. Liječi se otklanjanjem uzroka.

(Vidi također Pregled funkcije nadbubrežne žlijezde.)

Sekundarni aldosteronizam posljedica je smanjenog protoka kroz bubrege, koji stimulira renin-angiotenzinski sustav i hipersekreciju aldosterona. Uzroci smanjenog bubrežnog protoka krvi uključuju

 • Opstruktivnu bolest bubrežne arterije (npr. aterom, stenoza)

 • Renovaskularna vazokonstrikcija (koja rezultira ubrzanom hipertenzijom)

 • Edematozni poremećaji (npr, srčano zatajivanje, ciroza s ascitesom, nefrotski sindrom)

U srčanoj dekompenzaciji lučenje aldosterona može biti i normalno, ali je smanjen protok kroz jetru i reducirana je razgradnja aldosterona, pa su razine u cirkulaciji ipak visoke.

Simptomi i znakovi

Simptomi su slični onima kod primarnog aldosteronizma i uključuju hipokalijemičnu alkalozu koja uzrokuje napade slabosti, parestezije, prolaznu paralizu i tetaniju. U mnogim slučajevima jedina manifestacija je hipertenzija. Mogu biti prisutni periferni edemi.

Dijagnoza

 • Serumska razina elektrolita

 • Aldosteron u plazmi

 • Reninska aktivnost plazme (PRA)

Sumnju pobuđuje hipertenzija s hipokalijemijom.

Laboratorijske pretrage uključuju određivanje aldosterona i reninsku aktivnost plazme (PRA). Idealno se testiranje provodi kad bolesnik 4–6 tjedana ne uzima lijekove koji remete renin–angiotenzinski sustav (npr. tijazidski diuretici, ACE inhibitori, antagonisti angiotenzina, β–blokatori). Povišena razina aldosterona i reninske aktivnosti plazme ukazuje na sekundarni aldeosteronizam. Glavne razlike između primarnog i sekundarnog aldeosteronizma prikazane su u vidi: Diferencijalna dijagnoza aldosteronizma.

Liječenje

 • Liječenje uzroka

 • Ponekad antagonisti aldosterona

Liječi se otklanjanjem uzroka. Hipertenzija može biti kontrolirana selektivnim inhibitorima aldosterona kao što su spironolakton, počevši sa 50 mg jednom dnevno, a povećava se za 1-3 mjeseca do doze održavanja, obično oko 100 mg jednom dnevno. Umjesto spironolaktona može se primjeniti i neki drugi diuretik koji štedi kalij. Drugi specifični lijek koji može biti primjenjen je eplerenon u dozi od 50 mg do 200 mg jednom dnevno, koji za razliku od spirinolaktona ne blokira androgene receptore (što može rezultirati ginekomastijom ); to je lijek izbora u dugotrajnoj terapiji kod muškaraca.

Ključne točke

 • Sumnju pobuđuje hipertenzija s hipokalijemijom.

 • Dijagnostika uključuje određivanje aldosterona i reninsku aktivnosti plazme.

 • Za razliku od primarnog aldeosteronizma, reninska aktivnost plazme je povišena.

 • Liječenje se temelji na otklanjanju uzroka. Hipertenzija može biti kontroliranana s antagonistima aldosterona.