razvojna displazija kuka

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Bernarda Lozić, dr. med.

Razvojna displazija kuka (prije, prirođena dislokacija kuka): je nenormalan razvoj zgloba kuka.

(Vidi također Uvod u prirođene kraniofacijalne i muskuloskeletne poremećaje.)

Razvojna displazija kuka dovodi do subluksacije ili dislokacije, može biti jednostrana ili obostrana. U faktore visokog rizika se ubrajaju:

Čini se da razvojna displazija kuka nastaje zbog labavosti ligamentata oko zgloba ili zbog položaja fetusa unutar maternice. Česti su asimetrični nabori kože na bedru i u preponi, no takvi se nabori pojavljuju i u djece bez razvojne displazije kuka. Ako se razvojna displazija kuka ne otkrije i ne liječi, zahvaćena noga postaje kraća a kuk može postati bolan. Abdukcija kuka je često ograničena uslijed spazma aduktora.

Sva djeca u sklopu screeninga idu na fizikalni pregled. Budući da fizikalni pregled ima ograničenu osjetljivost, kod visokorizične dojenčadi i onih s poremećajima koji se pronađu tijekom fizikalnog pregleda obično treba napraviti slikovnu pretragu.

Obično se koriste dva manevra za provjeru:

  • Ortolani manevar: Otkriva klizanje kuka natrag u acetabulum

  • Barlow manevar: Otkriva klizanje kuka iz acetabuluma

Svako kuk se ispituje zasebno. Oba manevra počinju tako da dijete leži na leđima ispruženo,a kukovi i koljena su savinuti na 90 ° (stopala trebaju biti odignuta sa kreveta).

Za napravitiOrtolani manevar treba bedro, na strani kuka koji se testira, abducirat (tj, koljeno se odmakne od središnje linije u položaj za žaba-nogu) i blago povuće anteriorno. Nestabilnost je označena opipljivim, a ponekad i zvučnim pomakom glave femura preko stražnjeg ruba acetabuluma i preseljenja u šupljinu.

Pomoću Barlow manevra kuk se vraća u početni položaj, a zatim lagano aducira (tj, koljeno je pomakne prema tijelu), a bedra se guraju pozadi. Udarac ukazuje da se glava femura pomiče izvan acetabuluma.

Na displaziju, osobito jednostranu, ukazuje razlika u visini koljena kad je dijete ispruženo, flektiranih kukova, savijenih koljena a stopala oslonjenih na stol za pregled (Galeazzijev znak vidi sliku). Nešto kasnije (npr od 3 ili 4 mj starosti), na subluksaciju ili dislokaciju upućuje nemogućnost da u potpunosti abducira bedra kad su kuk i koljeno flektirani; abdukciju ometa spazam aduktora, koji je često prisutan čak i ako kuk nije dislociran u vrijeme ispitivanja. Često se čuju sitni zvukovi. Premda zvukovi obično nestaju za 1 ili 2 mjeseca, treba ih redovito provjeravati. Budući da obostranu displaziju može biti teško otkriti u vrijeme rođenja, tijekom prve godine života se preporučuju povremene pretrage radi pronalaženja ograničene abdukcije kuka.

Ultrazvuk kukova preporučuje se sa 6 tjedana starosti za dojenčad s visokim rizikom, uključujući i one s prezentacijom zadkom, oni koji su rođeni s drugim deformitetima (npr tortikolis, kongenitalne deformacije stopala), i djevojke s pozitivnom obiteljskom anamnezom na razvojnu displaziju kuka.

Kod sve ostale djece slikovna pretraga je potrebna kad se tijekom pregleda posumnja na bilo kakvu abnormalnost. Ultrazvučnom pretragom kuka se rano postavlja točna dijagnoza. RTG snimke kuka pomažu nakon što kosti počnu osificirati, tipično nakon 4.mjeseca.

Rano liječenje razvojne displazije kuka je izrazito važno. Odgađanjem liječenja se smanjuje mogućnost ispravljanja bez kirurškog zahvata. Kuk se obično može ispraviti neposredno nakon poroda, a tijekom rasta acetabulum može oblikovati skoro normalni zglob. Liječi se pomoću aparata, najčešće Pavlikovih remenčića, koji drži kukove u abdukciji i vanjskoj rotaciji. Mogu biti korisni Frejkinov jastuk i slične udlage. Podstavljanje pelena i dvostruki ili trostruki povoji nisu učinkoviti i ne bi trebali biti način za liječenje prirođene displazije kuka.