Herpes simplex keratitis:

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: prim. Valentina Lacmanovic Loncar, dr. med.

Herpes simplex keratitis je infekcija rožnice uzrokovana herpes simplex virusom. Može uključivati šarenicu (iris). Simptomi i znakovi uključuju osjećaj stranog tijela, suzenje, fotofobiju i hiperemiju spojnice. Recidivi su česti i mogu dovesti do hipoestezije rožnice, ulkusa, trajnog ožiljkavanja i smanjenja vidne oštrine. Dijagnoza se temelji na karakterističnoj slici dendritičkog ulkusa rožnice i ponekad pozitivnim nalazom kulture na viruse. Liječi se lokalno i ponekad sistemskim antivirusnim lijekovima.

Herpes simplex obično utječe na površinu rožnice ali ponekad zahvaća i stromu rožnice (dublji slojevi rožnice). Zahvaćenost strome je vjerovatno posljedica imunološkog odgovora na virus.

Kao i kod svih infekcija herpes simplex virusom, postoji primarna infekcija, nakon čega slijedi faza latencije, u kojoj je virus ulazi u korijene živca. U latentnoj fazi virus se može aktivirati, što uzrokuje ponavljanje simptoma.

Simptomi i znakovi

Primarna infekcija:

Početna (primarna) infekcija se obično javlja kao nespecifični samo-limiturajući konjunktivitis, često u ranom djetinjstvu i obično bez zahvaćenosti rožnice. Kod zahvaćenosti rožnice rani simptomi su osjećaj stranog tijela, suzenje, fotofobija i hiperemija spojnice. Ponekad se razvije i vezikularni blefaritis (mjehurići na vjeđi), pogoršanje simptoma, zamućenje vida te pucanje i ulceracija mjehurića koji se povlače za oko tjedan dana bez stvaranja ožiljka.

Ponovna infekcija

Recidivi obično imaju oblik epitelnog keratitisa (također zvanog dendritični keratitis) s suzenjem, osjećajem stranog tijela i karakterističnim granajućim promjenama epitela rožnice koje nalikuju razgranatom drvetu s kvrgavim krajevima, koji se bojaju fluoresceinom. Višestruki recidivi mogu dovesti do hipoestezije ili anestezije rožnice, ulceracije, trajnog ožiljkavanja i smanjenja vidne oštrine.

Zahvaćenost strome

Većina bolesnika s disciformnim keratitisom, koji uključuje endotel rožnice prije svega, imaju predhodno epitelni keratitis. Disciformni keratitis je dublje diskoidno ograničeno područje sekundarnog edema i zamućenja rožnice uz popratni prednji uveitis. Ovaj oblik može uzrokovati bol i privremeni gubitak vida.

Stromalni keratitis može uzrokovati nekrozu strome i tešku bol, fotofobiju, osjećaj stranog tijela i nepovratni gubitak vida.

Dijagnoza

  • Pregled procjepnom svjetiljkom

Pregled procjepnom svjetiljkom je obavezan. Pronalaženje grančica je dovoljno za potvrdu dijagnoze u većini slučajeva. Kultura na viruse može potvrditi dijagnozu kada izgled nije tipičan.

Liječenje

Većinu pacijenata kontrolira oftalmolog. Ako su zahvaćeni stroma ili uvea liječenje provodi isključivo oftalmolog.

Lokalna terapija (npr. ganciklovir 0,15% gel svaka 3 h za vrijeme budnog stanja [5 puta/dan] ili trifluridin 1% kapi za svaka 2 sata za vrijeme budnog stanja [9 puta/dan]) je najčešće učinkovita. Povremeno, aciklovir 400 mg po 5 puta/dan (ili 3 puta/dan za recidivirajući herpes simplex keratitis) ili valaciklovir 1000 mg u bolusu je indicirano. Kod imunokompromitiranih bolesnika je obično potrebna intravenska primjena antivirusnih lijekova (npr. aciklovira u dozi od 5 mg/kg intravenski svakih 8 h tijekom 7 dana). Ako je epitel koji okružuje grančicu rahli i edematozan, cijeljenje može ubrzati nježni debridman vatenim štapićem prije početka primjene lijeka.

Lokalna primjena kortikosteroida je kod epitelnog keratitisa kontraindicirana, ali može biti učinkovita u kombinaciji s antivirusnim lijekom u kasnijem stadiju zahvaćenja strome (diskoidni keratitis) ili kod uveitisa. U takvim slučajevima, pacijentima se može dati prednisolon-acetat 1% u početku na 2 h, a nakon toga svakih 4 -8 h do poboljšanja simptoma. Lokalni lijekovi za ublažavanje fotofobije su atropin 1% ili skopolamin 0,25% i sl.

Ključne poruke