Kongenitalne adrenalne hiperplazije uzrokovana manjkom 11beta-hidroksilaze

Autor: Andrew Calabria, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.,
dr. sc. Marko Šimunović, dr. med.

Nedostatak 11Beta-hidroksilaze (CYP11B1) nedostatak uključuje neispravnu sintezu kortizola, s akumulacijom mineralokotrikoidnih prekursora, što rezultira hipernatrijemijom, hipokalemijom, hipertenzijom i povećanom sintezom androgena nadbubrežne žlijezde što dovodi do virilizacije. Dijagnoza se postavlja određivanjem kortizola, njegovih prekursora i androgena nadbubrežne žlijezde te ponekad određivanjem 11–deoksikortizola i 11–deoksikortikosterona nakon primjene ACTH. Liječi se kortikosteroidom.

Nedostatak 11β–hidroksilaze uzrokuje oko 5% svih slučajeva kongenitalne adrenalne hiperplazije. Pretvorba 11-deoksikortizola u kortizol i deoksikortikosterona u kortikosteron je djelomično zapriječeno, što dovodi do

 • Povišenih razina ACTH

 • Akumulacije 11-deoksikortizola (koji je ograničen u biološkoj aktivnosti) i deoksikortikosterona (koja ima mineralokortikoidnu aktivnost)

 • Prekomjerne sinteze androgena nadbubrežne žlijezde (DHEA, androstendiona i testosterona)

Simptomi i znakovi

Ženska novorođenčad mogu se prezentirati s dvosmislenim spolovilom, što uključuje povećanje klitorisa, srastanje labija i urogenitalni sinus. Muška novorođenčad se obično doima normalnom, no nekad se prezentiraju s povećanjem penisa. Neka djeca pokazuju znakove kasnije, prijevremenim razvojem spolnih osobina, ili u djevojčica, nepravilnostima menstruacije i hirzutizmom. Uslijed povećane aktivnosti mineralokortikoida može doći do retencije soli s hipernatrijemijom, hipokalijemijom i hipertenzijom.

Dijagnoza

 • Razina 11-deoksikortizola i nadbubrežnih androgena u plazmi

Prenatalne dijagnostike nema. Dijagnoza nedostatak 11beta-hidroksilaze u novorođenčadi temelji se na povećanoj razini 11-deoksikortizola u plazmi i nadbubrežnih androgena (DHEA, androstendiona i testosterona). Plazmatska aktivnost renina često je suprimirana zbog povećane mineralokortikoidne aktivnosti; ovaj test može biti koristan u starije djece, ali je manje pouzdana u novorođenčadi. Ako je dijagnoza nesigurna, razina 11–deoksikortizola i 11– deoksikortikosterona se mjeri prije, i 60 minuta nakon stimulacije s ACTH. U adolescenata, osnovne razine u plazmi mogu biti normalne, tako da se preporučuje stimulacija s ACTH.

Hipertenzija se javlja u dvije trećine pacijenata s nedostatkom CYP11B1 te ga se razlikuje od nedostatka CYP21A2 koji uzrokuje hipotenziju. Budući da oba nedostatka CYP11B1 i CYP21A2 mogu uzrokovati povećanu razinu 17-hidroksiprogesterona, koja se mjeri tijekom rutinskog novorođenčkog probira, pacijentima s blagim do umjerenim povećanjem razine 17-hidroksiprogesterona također im treba odrediti i razinu 11-deoksikortizola. Hipokalemija može se pojaviti, ali ne kod svih bolesnika.

Liječenje

 • Supstitucija kortikosteroidima

 • Ponekad antihipertenzivna terapija

 • Ponekad rekonstruktivna kirurgija

Liječenje je supstitucija kortizola, tipično hidrokortizonom 3,5 do 5 mg/m2, uz ukupnu dnevnu dozu obično ≤ 20 mg/m2, kojom se sprečava daljnja virilizacija i ublažava hipertenzija smanjenjem razine 11-deoksikortizola, deoksikortikosterona i nadbubrežnih androgena čije je lučenje stimulirano s ACTH. Za razliku od nedostatka CYP21A2, supstitucija mineralokortikoida nije potrebna zato što se homeostaza natrija i kalija održava mineralokortikoidnim učinkom deoksikortikosterona.

Terapijski odgovor treba kontrolirati u pravilu mjerenjem 11–deoksikortizola, DHEA i androstenediona u serumu te utvrđivanjem brzine rasta i sazrijevanja kostiju. Bolesnicima s hipertenzijom treba kontrolirati krvni tlak. Ponekad su potrebni antihipertenzivi, kao što su diuretici koji štede kalij ili blokatori kalcijskih kanala.

Ženskoj djeci može biti potrebna kirurška rekonstrukcija s redukcijskom klitoroplastikom i konstrukcijom otvora rodnice. Često je u odrasloj dobi potrebna dodatna operacija, no uz odgovarajuću skrb i pozornost na psihoseksualne tegobe, može se očekivati normalan spolni život i plodnost.

Ključne točke

 • Djeca s nedostatkom 11beta-hidroksilaze imaju višak aktivnosti mineralokortikoida i povećane androgene nadbubrežne žlijezde što uzrokuje hipertenziju, hipokalemiju i virilizaciju.

 • Kod žena, višak androgena obično se manifestira pri porodu s neodređenim vanjskim spolovilom (npr. povećanje klitorisa, fuzija labia majora, urogenitalnim sinusom i zajedničkim otvorom uretre i vagine); kasnije u životu mogu imati hirzutizam, oligomenoreju i akne.

 • Muška novorođenčad obično nemaju tegobe, ali naknadno mogu imati preuranjeni razvoj spolnih osobina.

 • Dijagnoza se postavlja određivanjem steroidnih hormona, a ponekad i stimulacijom s ACTH.

 • Terapija je supstitucija kortikosteroidima, a ponekad i antihipertenzivima; kod ženskog spola ponekad je potrebna i rekonstruktivna kirurgija.