Brusnica

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica poglavlja: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Nina Blažević, dr. med.

Brusnice su voće koje se može konzumirati cijelo ili oblikovati u prehrambene proizvode kao što su želei i sokovi.

(Vidjeti također Pregled dodataka prehrani.)

Tvrdnje

Ljudi najčešće uzimaju brusnice kako bi spriječili i ublažili simptome infekcije mokraćnih puteva. Učinkovitost brusnice u prevenciji infekcija mokraćnih puteva nije potvrđena. Prirodni neobrađeni sok od brusnice sadrži antocijanidine koji spriječavaju vezanje Escherichia coli na zid mokraćnog sustava.

Neki ljudi uzimaju sok od brusnice radi smanjenja povišene tjelesne temperature i liječenja određenih malignih bolesti; međutim, ne postoji znanstveni dokaz da je učinkovit u ovim namjenama.

Dokaz

Godine 1966. objavljen je prvo nekontrolirano kliničko ispitivanje, koji je procjenjivalo pozitivne učinke soka od brusnice u prevenciji infekcija mokraćnog sustava (1). Od tog vremena brojna su ispitivanja izvedena, koja su procjenjivala različite populacije, ozbiljnosti medicinskih stanja, doze, vrijeme i oblik dodatka (sok ili ekstrakt u obliku kapsule/tablete).

Većina dokaza sugerira da sok od brusnice ili ekstrakt može imati mali, ali značajan utjecaj na prevenciju ponovne pojave infekcija mokraćnog sustava dulje od 12 mjeseci, no dodatak ne može liječiti infekcije mokraćnog sustava (2). Međutim, iz 2012. godine Cochrane pregled 24 studija (4473 sudionika) postavio je određene sumnje o djelotvornosti dodatka, što ukazuje na mali trend prema sve manje infekcija mokraćnog sustava s dodatkom, no otkriće nije bilo statistički značajno (3). Meta-analiza iz 2017. godine od 28 studija (4947 sudionika) uključuje novija ispitivanja i utvrdila je da su infekcije mokraćnog sustava značajno smanjene (33%) (4). Standardizacija proizvoda od brusnice može pomoći u razjašnjavanju rezultata i rješavanju proturječnosti. Fiziološke razlike u mokraćnom sustavu i ispravnoj higijeni ispitivanih ženskih osoba također mogu pridonijeti varijabilnosti u odgovoru.

Neželjeni učinci

Nisu poznati neželjeni učinci. Međutim, budući da je sok od brusnice jako zaslađen kako bi bio protuteža njegovom kiselom okusu, ljudi sa šećernom bolesti ne bi trebali konzumirati sok od brusnica, osim ako nije umjetno zaslađen. Budući da brusnica povećava kiselost mokraće, može potaknuti stvaranje kamenaca u bolesnika s bubrežnim kamencima napravljenim od mokraćne kiseline.

Interakcije s lijekovima

Proizvodi od brusnice mogu povećati učinke varfarina.

Brusnica reference

  • Papas PN, Brusch CA, Ceresia GCPapas PN, Brusch CA, Ceresia GC: Sok od brusnice u liječenju infekcija mokraćnog sustava. Southwest Med 47(1):17-20, 1966.

  • Jepson RG, Craig JCJepson RG, Craig JC. Sustavni pregled dokaza u prevenciji infekcija mokraćnog sustava pomoću brusnica i borovnica. Mol Nutr Food Res 51(6): 738-745, 2007. doi: 10.1002/mnfr.200600275.

  • Jepson RG, Williams G, Craig JCJepson RG, Williams G, Craig JC: Brusnice u prevenciji infekcija mokraćnog sustava. Cochrane Database Syst RevCochrane Database Syst Rev 10:CD001321, 2012. doi: 10.1002/14651858.CD001321.pub5.

  • Luís Â, Domingues F, Pereira L: Mogu li brusnice doprinijeti smanjenju incidencije infekcija mokraćnog sustava? Sustavni pregled s meta-analizom i probnom sekvencijalnom analizom kliničkih ispitivanja. J UrolJ Urol 198(3):614-621, 2017. doi: 10.1016/j.juro.2017.03.078.

Više informacija

  • NIH Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH - engl. NIH National Center for Complementary and Integrative Health): BrusnicaCranberry