atlantoaksijalna subluksacija

Autor: Peter J. Moley, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Mia Prebeg, dr. med.

Atlantoaksijalna subluksacija je poremećaj položaja između prvog i drugog cervikalnog kralješka koji se može javiti samo prilikom antefleksije u vratu.

(Vidi također Procjenu boli u vratu i leđima.)

Atlantoaksijalna subluksacija može biti posljedica veće traume, ali se može javiti i bez prethodne traume u pacijenata s reumatoidnim artritisom, juvenilnim idiopatskim artritisom ili ankilozantnim spondilitisom.

Atlantoaksijalna subluksacija je obično asimptomatska, ali može uzrokovati nejasne bolove u vratu, okcipitalnu glavobolju, a ponekad i povremenu (i potencijalno smrtonosnu) kompresiju cervikalne kralježnične moždine (medule).

Dijagnoza

  • Standardni radiogram

  • MRI ako se sumnja na kompresiju kralježnične moždine

Atlantaksijalna subluksacija obično se dijagnosticira standardnim radiogramom, no ponekad je potrebno učiniti funkcijske radiograme pri čemu je vrat u antefleksiji kako bi se otkrila intermitentna subluksacija. Tijekom fleksije, ako je bolesnik podnosi, pokazuje se dinamička nestabilnost cijele vratne kralježnice. Ako je radiogram uredan, a i dalje se sumnja na subluksaciju potrebno je napraviti MRI koji je osjetljiviji. MRI također omogućuje najosjetljiviju procjenu kompresije kralježnične moždine te se radi odmah ukoliko se sumnja na nju.

Liječenje

  • Simptomatsko liječenje

  • Imobilizacija vrata

  • Operativno liječenje

Indikacije za liječenje uključuju bol, neurološke ispade i potencijalnu nestabilnost kralježnice. Liječenje je simptomatsko uz imobilizaciju vrata, obično čvrstim ovratnikom. Operativno liječenje je potrebno za stabilizaciju kralježnice.