Erozivni gastritis

Autor: Nimish Vakil, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Boris Brozović, dr. med.

Erozivni gastritis je erozija želučane sluznice uzrokovana oštećenjem sluznične obrane. Najčešće je akutna, a manifestira se krvarenjem, ali može biti i subakutna i kronična, s neznatnim simptomima ili bez njih. Dijagnoza se postavlja endoskopski. Liječi se potpornim mjerama uz uklanjanje provocirajućeg čimbenika. Nekim bolesnicima u JIL-u pomaže profilaksa sa supresorima lučenja kiseline (npr. ovisnim o umjetnoj ventilaciji, bolesnicima s traumom glave, opekotinama i politraumom).

(Vidi također Lučenje kiseline i Gastritis.)

Najčešći uzroci erozivnog gastritisa su:

  • NSAR

  • alkohol

  • stres

Rijeđi uzroci su:

  • zračenje

  • virusna infekcija (npr. citomegalovirus)

  • vaskularno oštećenje

  • izravna ozljeda (npr. nazogastrična sonda)

Endoskopski se površinske erozije vide kao točkasta oštećenja sluznice. Mogu se pojaviti već 12 sati nakon inicijalnog inzulta. Duboke erozije, ulceracije ili čak perforacije mogu nastati u teškim ili neliječenim slučajevima. Lezije se najčešće nalaze u korpusu, ali može biti zahvaćen i antrum.

Akutni stresni gastritis je oblik erozivnog gastritisa koji se javlja u 5% teških bolesnika. Incidencija akutnog stresnog gastritisa raste što je vrijeme provedeno u jedinici intenzivne skrbi duže i što je bolesnik duže vremena na enteralnoj prehrani. U patogenezi akutnog stresnog gastritisa vjerojatno je hipoperfuzija želučane sluznice s posljedičnim slabljenjem obrambenih mehanizama sluznice. Kod ozljeda glave ili opeklina i lučenje kiseline može biti pojačano.

Simptomi i znakovi

Bolesnici s blagim erozivnim gastritisom su uglavnom asimptomatski, premda se neki žale na dispepsiju, mučninu ili povraćanje. Prvi jasan znak može biti krv u nazogastričnom aspiratu, obično unutar 2 do 5 dana od glavnog početnog stresa. Krvarenje je uglavnom blago do umjereno, mada može biti i masivno ako je prisutna duboka ulceracija, posebno u akutnom stres ulkusu.

Dijagnoza

Akutni i kronični erozivni gastritis se dijagnosticiraju endoskopski.

Liječenje

  • Za krvarenja: endoskopska hemostaza

  • Za potiskivanje lučenja kiseline: inhibitor protonske pumpe ili H2 blokator

Kod teških gastritisa krvarenje se liječi intravenskim davanjem tekućine i ukoliko je potrebno, transfuzijama. Treba pokušati endoskopsku hemostazu, s kirurškom intervencijom (totalna gastrektomija) kao odstupnicom. Malo je vjerojatno da će angiografija zaustaviti krvarenje zbog mnogih kolateralnih krvnih žila koje opskrbljuju želudac. Treba započeti s lijekovima za supresiju kiseline ukoliko ih bolesnik već ne prima.

Za blagi gastritis je najčešće dovoljno ukloniti iritirajući agens i uzimati lijekove za redukciju lučenja kiseline (vidi vidi: Farmakoterapija želučane kiselosti).

Prevencija

Profilaksa lijekovima koji suprimiraju lučenje želučane kiseline može smanjiti učestalost akutnog stresnog gastritisa. Ipak, najviše koristi visokorizičnim bolesnicima u JIL-u (teške opekline, traume CNS-a, koagulopatije, sepsa, šok, politrauma, strojna ventilacija > 48 sati, zatajenje jetre ili bubrega, višeorganska disfunkcija i peptički vrijed ili gastrointestinalno krvarenje u anamnezi).

Standardno se u jedinicama intenzivnog liječenja rizičnim bolesnicima daju H2-blokatori intravenski, inhibitori protonske pumpe ili antacidi per os kako bi se intragastrični pH povisio na > 4,0. Ponavljano mjerenje pH i titriranje terapije nije potrebno. Rana enteralna prehrana također smanjuje pojavnost krvarenja.

Supresija lučenja kiseline ne preporučuje se bolesnicima koji povremeno uzimaju NSAR ukoliko ranije nisu imali vrijed.