Trikuspidna stenoza

Autor: Guy P. Armstrong, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: prim. dr. sc. Ivo Darko Gabrić dr. med.

Trikuspidalna stenoza (TS) je suženje trikuspidalnog ušća koje uzrokuje opstrukciju protoka krvi iz desnog atrija u desni ventrikul. Reumatska groznica je uzrok gotovo svih slučajeva. Simptomi su osjećaj treperenja u vratu, slabost, hladna koža, te osjećaj nelagode u gornjem desnom kvadrantu abdomena. Izražene su jugularne pulsacije, a presistolički šum je najbolje čujan na lijevoj granici sternuma u 4. interkostalnom prostoru a pojačava se u inspiriju. Dijagnoza se postavlja ultrazvukom srca. TS obično je benigna, ne zahtijeva specifično liječenje, no u simptomatskih bolesnika dolazi do poboljšanja simptoma nakon kirurškog zahvata.

(Vidi također Pregled poremećaja srčanih zalistaka.)

Trikuspidna stenoza gotovo je uvijek posljedica reumatske groznice, trikuspidna insuficijencija gotovo jeuvijek prisutna, kao što je i reumatska mitralna vaskulopatija (obično mitralna stenoza).

Rijetki uzroci trikuspidne stenoze uključuje SLE, miksom desne pretklijetke (DA), prirođene malformacije i metastatskih tumora.

DA postane proširen i hipertrofičan. Posljedice bolesti desne strane srce induciraju zatajenje srca, ali bez disfunkcije desne klijetke (DV) koji ostaje nepromijenjen i malen. Povremeno se razvije fibrilacija atrija.

Simptomi i znakovi

Simptomi teške trikuspidne stenoze su: osjećaj treperenja u vratu (zbog velikih a valova u jugularnom pulsu), umor i hladna koža ( zbog smanjenog srčanog outputa), te osjećaj nelagode u gornjem desnom kvadrantu abdomena (zbog povećane jetre).

Prvi vidljivi znak je veliki treptajući a val s postepenim y spuštanjem u jugularnim venama. Moguća je distenzija jugularnih vena, koja se pojačava u inspiriju (Kussmaulov znak). Lice može postati tamnije, a vene glave mogu se proširiti kad bolesnik leži (znak sufuzije). Može se pojaviti kongestivna hepatopatija i periferni edemi.

Auskultacija:

  • Blagi zvuk otvaranja

  • Srednji dijastolički šum s presistoličkim naglašavanjem

Prilikom auskultacije, trikuspidna stenoza često je nečujna, ali može proizvesti tihi zvuk otvaranja sa srednjim dijastoličkim šumom s presistoličkim naglašavanjem. Šum postaje duži i glasniji s manevrima koje povećavaju venski povratak (vježbe, inspiracija, podizanje nogu, Müller manevar) i mekši i kraći manevri koji smanjuju venski povratak (stajanje, Valsalva manevar).

Findings of tricuspid stenosis often coexist with those of mitral stenosis and are less prominent. Šumovi se mogu klinički razlikovati (vidi tablicu: Razlikovanje šumova trikuspidne stenzoe i mitralne stenoze).

Dijagnoza

  • Ehokardiografija (ultrazvuk srca)

Sumnja na trikuspidnu stenozu bazira se na medicinskoj povijesti i fizičkom pregledu, a potvrđuje se dopplerom ehokardiografijom kojim se utvrđuje gradijent tlaka preko trikuspidnog zaliska. Teška trikuspidna stenoza karakterizirana je s prosječnim srednjim tijekom tlaka preko zalistka > 5 mm Hg. Dvodimenzionalna ehokardiografija pokazuje zadebljane listiće reduciranih kretnji i proširenje DV.

EKG može pokazati povećanje DA izvan proporcija za hipertrofiju DV i visoke šiljaste P valove u inferiornim odvodima i V1.

RTG prsišta može pokazati proširenu venu cavu superior i povećanje DA koja se prikazuje povećanom granicom desnog srca.

Povećani su jetreni enzimi zbog kongestije jetre.

Srčana kateterizacija rijetko je indicirana za evaluaciju trikuspidne stenoze. Kada je kateterizacija indicirana (npr. za procjenu anatomije koronarnih žila) u nalazima pronalazimo povišen tlak desnog atrija sa sporim padom u ranoj dijastoli te dijastolički gradijent tlaka kroz trikuspidalnu valvulu.

Liječenje

  • Diuretici i antagonisti aldosterona

  • Rijetko popravak ili zamjena zaliska

Postoji malo dokaza koji bi ukazali kako liječiti trikuspidnu stenozu. Simptomatski bolesnici koji nisu podvrgnuti intervenciji trebaju biti na dijeti sa smanjenim unosom soli, te na terapiji s diureticima i antagonistima aldosterona.

Simptomatski bolesnici s teškom trikuspidnom stenozom trebaju se liječiti. Asimptomatski bolesnici samo u slučajevima kada je potrebna kardiokirurška operaciji radi neke druge indikacije.? Za teže slučajeve TS bez popratne TI možemo razmotriti perkutanu balonsku trikuspidnu komisurotomiju.

Ključne poruke

  • Trikuspidna stenoza je gotovo uvijek posljedica reumatske groznice. Često su prisutne i trikuspidna insuficijencija i mitralna stenoza.

  • Srčani zvukovi uključuju mekani zvuk otvaranja i šum u srednini dijastole s presistoličkim pojačanjem. Šum postaje duži i glasniji s manevrima koje povećavaju venski povratak (npr, vježbe, inspiracija, podizanje nogu), a mekši i kraći s manevrima koji smanjuju venski povratak (stajanje, Valsalva manevar).

  • Liječenje uključuje diuretike i antagoniste aldosterona. Kirurški popravak ili zamjena su rijetko potrebni.