Ubodi raže

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik poglavlja: prof. dr. sc. Miroslav Šimunić, dr. med.
Prijevod: Dora Božić, Iris Mašković, Ivan Šustić, Ivo Visković, Piero Živkovic, Marin Šimunić dr. med.

Raže su jednom prouzročile oko 750 uboda tijekom godine dana na sjevernoameričkoj obali; sadašnja incidencija je nepoznata, a većina slučajeva se ne prijavljuju. Otrov se nalazi u jednom ili više izdanaka na dorzumu repa. Ozljede obično nastaju kada nepažljivi kupač ili ronilac nagazi na ražu uzrokujući pokrete repa uslijed kojih se otrovni izdanci zabodu u stopalo ili nogu. Ovojnica oko izdanka puca i otrov ulazi u tkivo žrtve uzrokujući trenutačnu jaku bol.

Simptomi i znakovi

Vodeći simptom je umjerena do jaka bol. Iako je često ograničena na mjesto ozljede, bol se može brzo širiti, dostižući svoj najveći intenzitet za < 90 min; u većini slučajeva, bol se postupno smanjuje tijekom 6 do 48 sati, ali ponekad traje nekoliko dana ili tjedana. Sinkope, slabost, mučnina i anksioznost su uobičajeni simptomi i mogli bi, dijelom, biti posljedica periferne vazodilatacije. Također su zabilježeni limfangitis, povraćanje, dijareja, znojenje, generalizirani grčevi, bol u preponi i pod pazuhom te zatajenje disanja.

Rana je obično nazubljena, slobodno krvari i često je zagađena dijelovima ovojnice. Rubovi rane često promijene boju, a često su zagađeni dijelovima ovojnice. Rubovi rane su obično blijedi i katkad se vidi nešto lokalizirane nekroze. Načelno, postoji edem. Otvorene rane podložne su infekciji.

Liječenje

  • Ispiranje i kirurško čišćenje

Ozljede udova treba lagano ispirati slanom vodom te pokušati ukloniti ostatke bodlji, žljezdanog tkiva i omot. Bodlju se može ukloniti odmah na terenu samo ako je površno zakačena i ne prodire u vrat, prsni koša, trbuh ili stvara probodne ozljede udova. Krvarenje treba zaustaviti s lokalnim pritiskom. Neki stručnjaci preporučuju uranjanje u toplu vodu, no to nije utvrđeno kao učinkovita mjera ranog liječenja ozljeda uzrokovanih ražama.

U hitnoj službi, ranu treba ponovno istražiti i očistiti zaostale ovojnice; ukoliko je potrebno, može se dati lokalni anestetik. Bodlje tretiraju slično kao i ostala strana tijela. Ubode na trupu valja detaljno pregledati radi moguće rupture visceralnih organa. Liječenje sustavnih simptoma je suportivno. Treba dati profilaksu tetanusa (vidi tablicu Rutinska profilaksa Tetanusa), a ozlijeđeni ud treba držati povišen nekoliko dana. Upotreba antibiotika i kirurško zatvaranje rane može biti potrebno.