Fluor

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Petra Ćaćić, dr. med.

Najveći dio fluora (F) u tijelu se nalazi u kostima i zubima. Fluorid (ionski oblik fluora) je široko rasprostranjen u prirodi. Glavni izvor fluora je fluorirana pitka voda.

(Vidi također: Pregled nedostatka minerala i toksičnosti)

Nedostatak fluora

Nedostatak floura dovodi do zubnog karijesa, a moguće i do osteoporoze. Fluorirana voda koja sadrži <1 ppm (idealna količina) smanjuje incidenciju zubnog karijesa. Ako voda koju dijete pije nije fluorirana, mogu se propisati oralne nadoknade fluora.

Toksičnost fluora

Višak fluora se može nakupljati u zubima i kostima, uzrokujući fluorozu. Često je uzrok pitka voda koja sadrži >10 ppm fluora. Najvjerojatnije će biti pogođeni trajni zubi koji se razvijaju u razdoblju visokog unosa fluora. Izloženost mora biti puno veća da bi se promjene odrazile na mliječnim zubima.

Najraniji znakovi toksičnosti fluora su

  • nepravilno raspoređene mrlje, bijele poput krede, koje se pojavljuju na caklini zuba

Navedene mrlje postaju žute ili smeđe, što stvara karakterističan izgled. Teška toksičnost slabi caklinu zuba, stvarajući rupice na površini. Mogu se razviti i promjene na kostima, uključujući osteosklerozu, egzostoze na kralježnici i genus valgum, no ove nuspojave se javljaju samo u odraslih osoba i to nakon dugotrajnog visokog unosa fluora.

Ne postoje pretrage kojima bi se dijagnosticirala toksičnost fluora.

Liječenje toksičnosti fluora uključuje smanjenje unosa fluorida; primjerice, u područjima s visokom razinom fluorida u vodi, bolesnici ne bi trebali piti fluoriranu vodu ili uzimati dodatke na bazi fluora. Djecu uvijek treba upozoriti da ne gutaju fluoridirane zubne paste.