Numularni dermatitis

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Numularni (diskoidni) dermatitis je upala kože obilježena promjenama u obliku diska ili kovanice. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječenje može uključiti lokalne kortikosteroide i fototerapiju.

(Vidi također Definicija dermatitisa i dermatitis šaka-stopala.)

Numularni dermatitis je najčešći u sredovječnih bolesnika i često je povezan sa suhom kožom, osobito tijekom zime. Dermatofitid (osobna ili id) reakcije mogu se prezentirati kao numularni dermatitis. Uzrok je nepoznat.

Simptomi i znakovi

Diskoidne promjene često započinju kao područja konfluirajućih vezikula i papula, koje kasnije vlaže seroznom sekrecijom uz stvaranje krusta. Kasnije žarišta postaju suha, ljuskava, lihenificirana, a ponekad i anularnog oblika (uz središnju regresiju). Lezije su često praćene intenzivnim osjećajem svrbeža. Može ih biti od 1 do 50 i od 2 do 10 cm u promjeru. Često se nalaze na ekstenzornim stranama ekstremiteta i glutealno, ali se također pojavljuju i na trupu. Lezije su sklone egzacerbaciji i remisiji, a kada je to slučaj, novonastale promjene obično se javljaju na mjestima prethodnih promjena koje su zacijelile.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se postavlja klinički, na osnovi izgleda i raspodjele kožnih promjena. Mikrobiološka i mikološka analiza dolaze u obzir kako bi se isključila infekcija.

Liječenje

  • Potporno liječenje

  • Antibiotici

  • Kortikosteroidi (najčešće lokalno, ali ponekad intralezionalno ili oralno)

  • Fototerapija

Niti jedno liječenje nije u potpunosti učinkovito. Mogu se oralno primijeniti antibiotici (dikloksacilin ili cefaleksin u dozi od 250 mg 4×/dan), uz obloge vodom (iz slavine), osobito kad postoji vlaženje i gnojenje. Dva puta dnevno treba primijeniti srednje do jako potentne lokalne kortikosteroide (kremu ili mast). Prije spavanja se može postaviti okluzivni zavoj s kortiksteroidnom kremom ispod polietilenskog sloja ili s trakom natopljenom flurandrenolidom. Intralezijske injekcije kortikosteroida mogu imati povoljan učinak na rezistentne promjene koje ne odgovaraju na liječenje.

U raširenijim, otpornim i recidivirajućim slučajevima pomoći može UVB zračenje samo ili ultraljubičasto A zračenje s oralno primijenjenim psoralenom (PUVA). Povremeno, oralni kortikosteroidi su nužni, ali dugotrajnu primjenu treba izbjegavati; racionalna početna doza je prednizon 40 mg svaki drugi dan. Kortikosteroidne alternative za refrakterne i rezistentne oblike bolesti uključuju ciklosporin i metotreksat.

Ključne točke

  • Etiologija numularnog dermatitisa je nepoznata, ali se poremećaj najčešće se javlja u bolesnika srednje i starije dobi.

  • Pruritičke diskoidne promjene često započinju kao područja konfluirajućih vezikula i papula, koji kasnije postaju suhi uz lihenifikaciju.

  • Dijagnoza se postavlja klinički.

  • Tretman uključuje potpornu terapiju (npr. kortikosteroidnu kremu) za svrbež, antibiotike za suzbijanje infekcije i fototerapiju za široko rasprostranjene, otporne i rekurentne lezije.