Prirođene abnormalnosti uha

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Bernarda Lozić, dr. med.

Uši mogu biti odsutne, deformirane ili nepotpuno razvijene pri rođenju.

(Vidi također Uvod u prirođene kraniofacijalne i muskuloskeletne poremećaje i Pregled kongenitalnih kraniofacijalnih anomalija.)

Mikrotija i atrezija vanjskog slušnog hodnika, koja dovodi do provodnog gubitka sluha, zahvaćaju vanjsko uho. Ove malformacije, koje često postoje istovremeno se obično utvrđuju prilikom poroda ili ubrzo nakon njega. Ponekad testovi probira tijekom školovanja otkrivaju dijelom zatvoren slušni hodnik u djece s normalnom uškom.

Nisko postavljene uši su uši smještene niže nego gdje su uši obično smještene na glavi. Kod nisko postavljenih ušiju, uška se nalazi ispod vodoravne crte koja spaja vanjske kutove očiju. Ova abnormalnost povezana je s brojnim genetskim sindromima i često s zastojem u razvoju.

Ušne jame i ušne oznake su manje anomalije koje se obično nalaze ispred uha. Bolesnicima s tim anomalijama treba procijeniti gubitak sluha i druge kongenitalne anomalije (npr. Anomalije bubrega s ušnim jamama u branchio- oto-bubrežnom sindromu).

Za otkrivanje mogućih dodatnih malformacija kostiju potrebne su pretrage sluha i CT temporalne kosti.

Prirođene anomalije uha

Liječenje

  • Kirurški zahvat

  • slušni aparat

Liječenje anomalija uha može uključivati operaciju i slušni aparat, ovisno o tome je li malformacija jednostrana ili bilateralna; utječe li na sluh, učenje i društveni razvoj; i da li su prisutne komplikacije (npr. zahvaćanje facijalnog živca, kolesteatom, upale srednjeg uha). Operacija može obuhvaćati rekonstrukciju uške, oblikovanje vanjskog slušnog hodnika, bubnjića i slušnih koščica ili oboje.