Karcinom pločastih stanica orofarinksa

Autor: Bradley A. Schiff, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Alan Pegan, dr. med.i doc. dr. sc.Darko Solter, dr. med.

Karcinom pločastih stanica orofarinksa odnosi se na rak tonzila, korijena jezika (stražnje trećine jezika), mekog nepca te stražnje i lateralne stijenke ždrijela. Karcinom pločastih stanica obuhvaća preko 95% malignih tumora orofarinksa. Pušenje i konzumacija alkohola važni su čimbenici rizika no infekcija humanim papiloma virusom (HPV) danas se smatra glavnim etiološkim čimbenikom u nastanku ovih tumora. Simptomi uključuju bol u ždrijelu te bolno i / ili teško gutanje. Liječenje primarnom radioterapijom, kemoterapijom ili njihovom kombinacijom umjesto primarnog kirurškog liječenja danas se sve češće koristi. Stopa preživljenja je znatno viša u HPV pozitvnih bolesnika.

(Vidi također Opće spoznaje o tumorima glave i vrata)

2018. u SAD-u je zabilježeno >17.500 novooboljelih bolesnika s karcinomom orofarinksa. Iako je incidencija raka orofarinksa u porastu, stopa izlječenja se također popravlja. Omjer muškaraca i žena je > 2,7: 1.

HPV tip 16 uzrokuje 60% karcinoma orofarinksa. Prosječna dob bolesnika je niža (medijan dobi 57 godina s bimodalnim vrškom na 30 godina i 55 godina) što je povezano s HPV infekcijom kao vodećim etiološkim faktorom. Broj seksualnih partnera i učestalost prakticiranja oralnog seksa važni su čimbenici rizika. Rizik za razvoj raka orofarinksa je 16 puta veći u HPV pozitivnih bolesnika. U Europi i Sjevernoj Americi HPV infekcija povezana je sa oko 70 do 80% od karcinoma orofarinksa.

Kao i kod većine sijela karcinoma glave i vrata, HPV nevezani karcinom orofarinksa češći je kod starijih muškaraca s prosječnom dobi od 61 godine. Pušenje i konzumacija alkohola i dalje su važni čimbenici rizika u nastanku raka orofarinksa.. Bolesnici koji puše više od kutije i pol cigareta dnevno imaju oko tri puta veći rizik za nastanak raka, a bolesnici koji piju četiri ili više pića na dan imaju oko sedam puta povišen rizik. Osobe koje su teški pušači i alkoholičari imaju trideset puta veći rizik za razvoj karcinoma orofarinksa.

Simptomi i znakovi

Simptomi karcinoma orofarinksa neznatno se razlikuju ovisno o primarnom sijelu tumora no bolesnici se uglavnom tuže na bolnost u ždrijelu, otežano i bolno gutanje, otežan i nerazgovjetan govor te bol u uhu. Tumorska masa na vratu često je početni simptom karcinoma orofarinksa. Simptomi karcinoma orofarinksa nalikuju simptomima akutne upale gornjeg respiratornog trakta što je osnovni razlog kasnog upućivanja bolesnika specijalistu.

Dijagnoza

  • Laringoskopija

  • Kirurška endoskopija i biopsija

  • Slikovne pretrage za stupnjevanje bolesti

Kod svih bolesnika potrebno je načiniti direktnu laringoskopiju i biopsiju prije početka liječenja kako bi se procijenila uznapredovalost bolesti i isključio drugi primarni tumor. Kod bolesnika s potvrđenom dijagnozom često se indicira CT glave i vrata s kontrastom, a mnogi liječnici preporučuju PET vrata i prsišta.

Postojanje HPV infekcije potvrđuje se metodom lančane reakcije polimeraze (PCR) i identifikacijom HPV DNK. Imunohistokemijsko bojenje za p16 (intracelularni protein prisutan u većini HPV pozitivnih karcinoma, ali također u nekim HPV negativnim karcinomima) je uobičajeni surogat za određivanje povezanosti s HPV infekcijom.

Kriteriji za stupnjevanje karcinoma orofarinksa povezanog s HPV-om koreliraju s čestim zahvaćanjem limfnih čvorova vrata i boljom prognozom ovih tumora u odnosu na HPV negativne tumore.

Patološko stupnjevanje HPV nevezanog karcinoma orofarinksa

Stadij

Tumor (maksimalna dubina)

Metastaze u regionalne limfne čvorove

Udaljena metastaza§

* HPV povezanost potvrđena pozitivnošću na p16

TNM klasifikacija: Tis = karcinom in situ T1 = tumor 2 cm u najvećem promjeru; T2 = tumor > 2 cm, ali ≤ 4 cm u najvećem promjeru; T3 = tumor > 4 cm u najvećem promjeru ili sa zahvaćanjem jezične plohe epiglotisa; T4a = tumor koji zahvaća grljan, vanjske mišiće jezika, medijalni pterigoidni mišić, tvrdo nepce ili mandibulu; T4b = tumor koji zahvaća lateralni pterigoidni mišić, pterigoidne ploče, lateralnu stijenku nazofarinksa, bazu lubanje ili okružuje karotidnu arteriju.

N0 = bez; N1 = metastaza na jedan ipsilateralni limfni čvor, <3 cm, bez ekstranodalnog širenja; N2 = metastaza u jedan ipsilateralni čvor ≤ 3 cm s ekstranodalnim širenjem ili jedno od sljedećeg: bez ekstranodalnog širenja; jedan ipsilateralni čvor 3-6 cm, višestruki ipsilateralni, kontralateralni ili bilateralni čvorovi <6 cm; N2a = metastaza u jedan ipsilateralni čvor 3-6 cm, bez ekstranodalnog širenja ili jedan ipsilateralni čvor s ekstranodalnim širenjem; N2b = višestruke ipsilateralne metastaze, <6 cm i bez ekstranodalnog širenja; N2c = metastaza u kontralateralnim limfnim čvorovima, ≤ 6 cm i bez ekstranodalnog širenja; N3 = metastaza u limfnom čvoru > 6 cm bez ekstranodalnog širenja ili 3 - 6 cm s ekstranodalnim širenjem ili višestruke metastaze, bilateralne ili kontralateralne; N3a = metastaza u limfnom čvoru > 6 cm bez ekstranodalnog širenja; N3b = metastaze s ekstranodalnim širenjem koje su kontralateralne, višestruke, bilateralne ili uključuju čvor> 3 cm.

§M0 = bez metastaza ; M1 = metastaze prisutne.

I

T1

N0

M0

II

T2

N0

M0

III

T3

N0

M0

T1-3

N1

IVa

T4a

N0-1

M0

T1-4a

N2

M0

IVb

T4b

Bilo koji N

M0

Bilo koji T

N3

M0

IVc

Bilo koji T

Bilo koji N

M1

Prognoza

Sveukupna stopa petogodišnjeg preživljenja je oko 60%. Međutim, prognoza ovisi o uzroku. Kod bolesnika koji su HPV pozitivni petogodišnje preživljenje je > 75% (trogodišnje preživljavanje gotovo 90%), dok je kod bolesnika koju su HPV negativni petogodišnje preživljavanje <50%. Viši stupanj petogodišnjeg preživljenja kod HPV pozitivnih karcinoma posljedica je povoljnih bioloških odlika tumora i zahvaćanja mlađe, zdravije populacije bolesnika. Visoka izražajnost p16 poboljšava prognozu i za HPV pozitivne i za HPV negativne karcinome orofarinksa.

Liječenje

  • Kirurgija, sve više, transoralna laserska mikrokirurgija.

  • Radioterapija, sa ili bez kemoterapije

Kirurgija sve se više koristi kao primarni oblik liječenja karcinoma orofarinksa. Transoralna laserska mikrokirurgija (TLM) sve se više koristi u endoskopskoj resekciji tumora tonzila i korijena jezika, čime se izbjegava morbiditet otvorenog pristupa. Transoralna robotska kirurgija (TORS) je vrlo popularan način liječenja odabranih karcinoma orofarinksa. U TORS-u kirurg na konzoli upravlja kirurškim robotom koji ima višestruke prilagodljive nastavke. Savitljivi nastavci robota i endoskopska kamera umeću se kroz usta bolesnika koja se održavaju otvorenim pomoću retraktora. Robotska kirurgija omogućuje bolji prikaz struktura i uzrokuje manji morbiditet u odnosu na otvoreni pristup. Međutim, indikacije za korištenje TORS-a još nisu jasno određene. Kada se TORS koristi kod bolesnika s uznapredovalim tumorima, često je potrebno bolesnike postoperativno liječiti radioterapijom ili kemoradioterapijom.

Radioterapija, ponekad u kombinaciji s kemoterapijom (kemoradioterapija), može se primijeniti kao primarni oblik liječenja ili kao adjuvantno postoperativno liječenje. Radioterapija se najčešće propisuje za tumore nižeg stadija, a kemoradioterapija kod uznapredovale bolesti. Radioterapija moduliranog intenziteta (IMRT) sve se više koristi s ciljem očuvanja okolnog tkiva i smanjenja dugoročnih štetnih učinaka.

Budući da orofarinks obiluje limfatičkim tkivom, metastaze u limfnim čvorovima vrata su česte i potrebno ih je uzeti u obzir kod svih bolesnika s karcinomom orofarinksa. Kod bolesnika kod kojih metastatski čvorovi perzistiraju nakon provedene primarne radioterapije ili kemoradioterapije potrebno je pristupiti kirurškom liječenju (disekcija vrata).

Liječenje karcinoma orofarinksa je jednako, neovisno o HPV statusu tumora. Liječenje sniženog intenziteta HPV povezanih tumora je danas predmet istraživanja. Očekuje se da bi se kod ovih bolesnika manje agresivnim liječenjem mogla postići dobra kontrola bolesti.