Herpangina

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Vedran Stevanović, dr. med.

Herpangina je febrilna bolest uzrokovana brojnim coxsackievirusima skupine A i, ponekad drugim enterovirusima. Infekcija dovodi do stvaranja vezikularnih i ulcerirajućih promjena na sluznici orofarinksa.

Herpangina se obično javlja epidemijski, najčešće u dojenčadi i djece.

(Vidi također Pregled Enterovirusne infekcije.)

Simptomi

Obilježena je naglim početkom vrućice uz grlobolju, glavobolju, anoreksiju te, često, bol u vratu. Dojenčad može povraćati.

Dva dana nakon početka, razvija se do 20 (prosječno 4 do 5) sivkastih papula promjera 1 do 2 mm, koje postaju vezikule sa zacrvenjenim rubom. Najčešće se pojavljuju na rubu tonzilarnih loža, ali i na mekom nepcu, tonzilama, uvuli ili jeziku. U slijedeća 24 h, promjene se pretvaraju u plitke vrijedove, promjera rijetko >5 mm, koji zacijele za 1 do 7 dana.

Komplikacije su rijetke.

Slijedi trajna imunost na soj koji je izazvao infekciju, no moguće su ponovne infekcije uzrokovane drugim coxsackievirusima skupine A ili drugim enterovirusima.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se zasniva na simptomima i obilježjima promjena u ustima.

Potvrdno ispitivanje obično nije potrebno, ali se može učiniti

  • Izolacijom virusa iz lezija

  • Otkrivanjem virusa RT-PCR-om

  • Pokazujući porast specifičnog titra protutijela

Opetovani aftozni vrijedovi mogu izgledati slično. Rijetko, Bednarski aftozni vrijedovi javljaju se u ždrijelu, ali obično bez sistemskih simptoma. Herpetični stomatitis javlja sporadično i uzrokuje veće, dugotrajnije, i brojnije vrijedove orofarinksa nego herpangina. Coxsackievirus A10 uzrokuje limfonodularni faringitis koji je sličan, osim što papule postaju bjelkasti do žućkasti čvorići promjera 2 do 3 mm, a ne vezikule i vrijedovi.

Liječenje

  • Ublažavanje simptoma

Herpangina se liječi simptomatski. To uključuje pedantne mjere oralne higijene (mekom četkicom i ispiranja usne šupljine slanom vodom), prehranu koja ne sadrži kisela ili slana jela, i tematska mjere (Vidi Liječenje stomatitisa).