Endoftalmitis

Autor: Kara C. LaMattina, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: prim. dr sc. Biljana Andrijevic Derk, dr. med.

Endoftalmitis je akutni, difuzni uveitis najčešće uzrokovan bakterijskom infekcijom.

(Vidi također Pregled uveitis)

Većina slučajeva endoftalmitisa je uzrokovana gram–pozitivnim bakterijama poput Staphylococcus epidermidisa ili S.aureusa. Endoftalmitis uzrokovan gram-negativnim organizmima je virulentniji i ima lošiju prognozu. Gljivice i protozoe su rjeđi uzročnici endoftalmitisa. Većina slučajeva javlja se nakon operacija na oku (egzogeni) ili penetrantnih ozljeda oka. Rjeđe, infekcija dopire do oka krvlju nakon operacije drugdje u tijelu ili stomatoloških zahvata, ili kad se rabi IV pristup ili IV lijekovi (endogeno).

Endoftalmitis predstavlja hitno stanje jer je prognoza glede vida neposredno povezana s vremenom proteklim od nastanka do liječenja. Rijetko, neliječene se intraokularne infekcije šire izvan oka i zahvaćaju orbitu i CNS.

Egzogeni endoftalmitis tipično uzrokuje jaku bol i slabljenje vida. Znakovi uključuju

  • intenzivnu hiperemiju spojnice i intraokularnu upalu u prednjoj očnoj sobici i staklovini

  • Gubitak crvenog refleksa

  • Edem vjeđa(ponekad)

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Mikrobiološka analiza (primjerice, bojenje po Gramu i kultura aspirata za endogeni endoftalmitis, hemokultura i urinokultura)

Postavljanje dijagnoze zahtijeva visok stupanj sumnje u visokorizičnih bolesnika, osobito u onih s nedavnom ozljedom ili operacijom oka. Standard su bojanje po Gramu i kulture aspirata prednje sobice i staklovine. Bolesnicima kod kojih se sumnja na endogeni endoftalmitis također treba učiniti hemokulturu i urinokulturu.

Liječenje

  • intravitrealni antibiotici

  • Bolesnici s endoftalmitisom bi trebali primati antibiotike i intravitrealno i IV.

  • U težim slučajevima, moguća je vitrektomija i intraokularni kortikosteroidi

Početno se liječenje provodi intravitrealnom primjenom antibiotika, najčešće vankomicina i ceftazidima. Bolesnici s endoftalmitisom bi trebali primati antibiotike i intravitrealno i IV. Antibiotsku terapiju treba promijeniti sukladno nalazima kultura i antibiograma.

Prognoza glede vida je često loša, čak i uz rano i pravilno liječenje. Bolesnici koji prilikom pregleda ne mogu prebrojati prste ili im je vid još slabiji dolaze u obzir za vitrektomiju i intraokularnu primjenu kortikosteroida. Međutim, kod gljivičnog endoftalmitisa su kortikosteroidi kontraindicirani.