Halacion i hordeolum

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: prof.dr.sc. Renata Iveković, dr. med.

Halacion i hordeolum (inficirani hordeolum) su iznenadna oticanja vjeđa. Halacion je posljedica nezaraznog začepljenja Meibomovih žlijezda, dok hordeolum uzrokuje infekcija. Obje promjene u početku izazivaju hiperemiju i edem vjeđa i bol. Vremenom halacion postaje mali bezbolni čvorić u sredini vjeđa, dok hordeolum ostaje bolan i smještan na rubu vjeđa. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječi se vrućim oblozima. Obje promjene prolaze spontano, no taj se proces može ubrzati incizijom ili, u slučaju halaciona, primjenom kortikosteroida u leziju.

Halacion

Halacion je neinfektivno začepljenje Meibomovih žlijezda koje dovodi do istiskivanja podražujućeg lipidnog materijala u meka tkiva vjeđa te žarišne granulomatozne upale. Poremećaji koji uzrokuju izlučevine abnormalno debelih Meibomovih žlijezda (npr disfunkcija meibomovih žlijezda, akne rosacea) povećavaju rizik od začepljenja Meibomovih žlijezda.

Hordeolum

Hordeolum je akutno, lokalizirano oticanje vjeđa koje može biti vanjsko ili unutarnje, a najčešća je piogena (obično stafilokokna) infekcija ili apsces. Većina hordeoluma su vanjski te nastaju uslijed infekcije i začepljenja trepavičnog folikula i susjednih Zeisovih ili Mollovih žlijezda. Začepljenje folikula može biti povezano s blefaritisom. Unutarnji hordeolum, koji je puno rjeđi, nastaje uslijed infekcije Meibomovih žlijezda. Ponekad se celulitis može razviti uz hordeolum

Simptomi i znakovi

Halacioni i hordeolumi uzrokuju crvenilo vjeđa, oticanje i bol.

Halacion

U početku je vjeđa difuzno natečena. Povremeno vjeđa može biti masivno otečena, tako da se oko uopće ne može vidjeti. Nakon 1 ili 2 dana, chalazion se lokalizira u dijelu vjeđe. Tipično se razvija kao mala mekana kvržica ili izraslina . Chalazion se drenira kroz unutarnju stranu vjeđe ili spontano apsorbira tijekom 2 do 8 tjedana, rijetko traje duže. Ovisno o veličini i lokaciji, chalazion može pritiskati na rožnicu i može uzrokovati zamućen vid

Hordeolum

Nakon 1 do 2 dana, vanjski hordeolum lokalizira se uz rub vjeđe. Može postojati suzenje oka, fotofobija i osjećaj stranog tijela. Obično se razvije mala žućkasta bubuljica uz korijen trepavice, okružena hiperemijom, otvrdnuće i difuzni edem. U roku od 2 do 4 dana, lezija pukne i iscijedi se sadržaj ( gnoj), dođe do smanjenja bolova i izlječenja lezije..

Simptomi su jednaki kao kod halaciona bol, crvenilo i edem na stražnjoj površini vjeđe tj na tarzalnoj spojnici. Upala može biti teška ponekad popraćena s vrućicom ili zimicom. Pregled tarzalne spojnice otkriva malo izdignuće ili žuto područje na mjestu zahvaćene žlijezde. Može doći i do razvoja apscesa. Rijetko dolazi do spontane rupture .Ruptura može bitri sa spojnične ali i s kožne strane vjeđe. Često dolazi do recidiva.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza halaciona i obje vrste hordeoluma je klinička. Tijekom prva dva dana teško se međusobno razlikuju. Unutarnji hordeolumu su izuzetno rijetki i obično se ne sumnja na njih osim ako se radi o teškoj upali praćenoj vručicom ili zimicom. Ako se halacion ili hordeolum nalaze blizu unutarnjeg kuta donje vjeđe, moramo ih razlikovati od dakriocistitisa. Dijagnoza dakriocistitisa se može isključiti ako je otvrdnuće više prisutnu u području vjeđe. Kod kroničnih halacija koji ne odgovaraju na liječenje potrebno je napraviti biopsiju kako bismo isključili tumore vjeđa.

Liječenje

  • Vrući oblozi

  • Ponekad drenaža ili terapija lijekovima, kao što je injekcija kortikosteroida (za chalazione) ili oralni antibiotici (za hordeolume)

Vrući oblozi za 5 do 10 minuta 2 ili 3 puta dnevno ubrzati liječenje chalazia i vanjskih hordeoluma.

Halacion

Incizija i kiretaža ili primjena kortikosteroida u sam halacion (0,05 do 0,2 ml triamcinolona 25 mg/ml) mogu biti indicirani ako su halaciji veliki, ružni i ako traju dulje od nekoliko tjedana unatoč konzervativnom liječenju.

Hordeolum

Kod vanjskih hordeoluma koji ne reagiraju na vruće obloge može se napraviti incizija tankim nožićem. Antibiotici (npr. dikloksacilin ili eritromicin u dozi od 250 mg PO 4×/dan) su indicirani kad se uz hordeolum razvije celulitis.

Unutarnji hordeolumi se liječe antibioticima na usta te, ako treba, incizijom i drenažom. Lokalna primjena antibiotika je obično neučinkovita.

Ključne poruke

  • Halacioni i hordeolumi u početnoj fazi uzrokuju hiperemiju i edem vjeđe, oticanje i bol i prvih dana se ne moraju moći razlikovati.

  • Područje hordeoluma je bolno i lokalizirano uz rub vjeđe.

  • Topli oblozi ubrzavaju liječenje lezija.

  • Ostali tretmani koji mogu biti potrebni su primjena intralezijskih kortikosteroida (za chalazia) i rez i / ili antibiotici (na hordeola).