Laktacidoza

Autor: James L. Lewis, III, MD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: prof. dr. sc. Blaženka Miškić, dr. med., Lorena Vuleta, dr. med.Domagoj Vučić, dr. med.

Laktacidoza predstavlja visoki anionski zjap metabolička acidoza uslijed povišenih vrijednosti laktata u krvi. Laktacidoza posljedica je pretjeranog stvaranja laktata, smanjene razgradnje ili kombinacije ovih otklona.

(Vidjeti također Metabolička Acidoza, Regulacija acidobazne ravnoteže, i Poremećaji acidobazne ravnoteže.)

Laktat je normalan nusprodukt metabolizma glukoze i aminokiselina. Postoje 2 glavne vrste laktacidoze;

  • Tip A laktacidoza

  • Tip B laktacidoza

D laktaciodza (D laktatna encefalopatija) neobičan je oblik laktacidoze.

Laktacidoza tip A

Laktacidoza tip A, najteži oblik, javlja se kada se mliječna kiselina pretjerano proizvodi u ishemijskom tkivu - kao nusprodukt anaerobne generacije ATP-a u nedostatku kisika. Do hiperprodukcije obično dolazi zbog hipoperfuzije tkiva u hipovolumnom, kardiogenom ili septičkom šoku, a pogoršava ju smanjena razgradnja laktata u hipoperfundiranoj jetri. Javlja se i u primarnoj hipoksiji zbog plućnih bolesti te kod bolesti hemoglobina (hemoglobinopatije).

Laktacidoza tip B

Tip B laktacidoze javlja se u stanjima normalne perfuzije tkiva (i uredno formiranje ATP–a) i manje je zlokoban.

Stvaranje laktata potiču velika opterećenja mišića (npr. fizički napor, klonički grčevi, hipotermijska drhtavica), pojedine sistemske i nasljedne bolesti, zloćudne bolesti te primjena pojedinih lijekova ili otrovanja. ( vidi: Uzroci metaboličke acidoze). Lijekovi uključuju nukleozidne inhibitore reverzne transkriptaze i bigvanide fenformin manje metformin; iako je fenformin u većem dijelu svijeta uklonjen s tržišta i dalje je dostupan u Kini. Metabolizam laktata se smanjuje pri jetrenoj insuficijenciji ili manjku tijamina.

D laktacidoza

D laktacidoza je neobičan oblik ovog stanja, gdje se u sistemski krvotok apsorbira D mliječna kiselina, produkt bakterijske razgradnje ugljikohidrata u kolonu bolesnika s jejunoilealnom premosnicom ili resekcijom crijeva. Ova se kiselina zadržava u cirkulaciji jer laktat dehidrogenaza metabolizira samo L laktate.

Simptomi i znakovi

Simptomi i znakovi laktacidoze ovise o primarnom uzroku (npr. šok kod laktacidoze tipa A, unos toksina kod laktacidoze tipa B). Neurološki simptomi, poput smetenosti, ataksije i nerazgovjetnog govora, javljaju se nakon konzumacije velikih količina ugljikohidrata i karakteristični su za D laktacidozu

Dijagnoza

  • ABS i serumski elektroliti

  • Izračun anionskog i delta zjapa

  • Razina laktata u krvi

Vrijednosti ABS-a u laktacidozi tipa A i B su jednake kao i za druge uzroke metaboličke acidoze. Za dijagnozu je potreban pH krvi <7,35, a laktat> 5 do 6 mmol / L. Manje ekstremne promjene laktata i pH nazivaju se hiperlaktatemijama.

U D laktacidozu, anionski zjap je manji od očekivanog za smanjenje bikarbonata (HCO3), a može postojati i urinarni osmolarni jaz (razlika između izračunate i izmjerene osmolarnosti urina). Uobičajena laboratorijska ispitivanja laktata nisu osjetljiva za Dlaktat. Specifične D razine laktata dostupne su i ponekad su potrebne kako bi se razjasnio uzrok acidoze kod pacijenata s višestrukim potencijalnim uzrocima, uključujući probleme s crijevima.

Liječenje

  • Liječenje uzroka

Liječenje laktacidoze tipa A i B slično je liječenju ostalih metaboličkih acidoza. Liječenje uzroka je na prvom mjestu. U liječenju neadekvatne perfuzije tkiva, vazopresore treba izostaviti kad je to moguće jer mogu pogoršati ishemiju tkiva. Bikarbonati su potencijalno opasni kod acidoze s visokim anionskim zjapom, ali se mogu uzeti u obzir pri pH <7,00, s ciljanim pH od ≤ 7,10.

Kod D laktacidoze, liječenje se temelji na primjeni i.v. nadoknade volumena, ograničenja unosa ugljikohidrata, a ponekad i primjenom oralnih antibiotika (npr. metronidazol) kod sindroma kratkog crijeva, a bikarbonati kod teške acidoze.