Clostridium perfringens Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens

Autori: Larry M. Bush, MD, FACP
Maria T. Vazquez-Pertejo, MD, FACP
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i Branimir Gjurašin, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens je akutni gastroenteritis koji nastaje nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Najčešći su simptomi vodenaste stolice i grčevi u trbuhu. DIjagnoza se postavlja izoliranjem toksina C. perfringens u kontaminiranoj hrani ili stolici. Liječenje je potporno.

(Vidi također Pregled anaerobnih bakterija i Pregled klostridijskih infekcija.)

C. perfringens trovanje hranom je obično blaga klostridijska infekcija.

C. perfringens je široko rasprostranjen u fecesu, tlu, zraku i vodi. Kontaminirano meso uzrokuje mnogih manjih epidemija. C. perfringens spore ponekad prežive kuhanje; one se mogu razmnožavati, proizvodeći veliki broj bakterija kada je termički obrađeno meso kontaminirano s C. perfringens ostavljeno na sobnoj temperaturi, pa čak i do 60° C (140° F, kao na stolu za zagrijavanje). Karakteristično je da epidemije izbijaju na mjestima komercijalne prehrane, a rijetko kod kuće.

Kada dođe do probavnog trakta, C. perfringens proizvodi enterotoksin koji djeluje na tanko crijevo. Samo je C. perfringens tipa A nedvojbeno povezan sa sindromom trovanja hranom.

Blagi gastroenteritis je čest, s nastupom 6 do 24 sata od ingestije kontaminirane hrane. Najčešći su simptomi vodenaste stolice i grčevi u trbuhu. Povraćanje i vrućica obično nisu dio kliničke slike. Simptomi obično nestaju unutar 24 sata; teški ili fatalni slučajevi su rijetki.

Dijagnoza

Clostridium perfringens Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens
  • Identifikacija organizama u hrani ili stolici ili enterotoksina u stolici

Dijagnoza C. perfringens otrovanja hranom se bazira na epidemiološkim podatcima i izolacijom velikog broja oranizma iz kontaminirane hrane ii stolice ljudi sa simptomima.

Liječenje

Liječenje atrovanja hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens
  • Potporno liječenje

Liječenje C. perfringens je suportivno, antibiotici nisu potrebni

Za sprječavanje bolesti važno je da se preostalo termički obrađeno meso što prije spremi u hladnjak, te da se prije posluživanja dobro ugrije (unutarnja temperatura treba biti 75° C).