Autori: Larry M. Bush, MD, FACP
Maria T. Vazquez-Pertejo, MD, FACP
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i Branimir Gjurašin, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.
Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens je akutni gastroenteritis koji nastaje nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Najčešći su simptomi vodenaste stolice i grčevi u trbuhu. DIjagnoza se postavlja izoliranjem toksina C. perfringens u kontaminiranoj hrani ili stolici. Liječenje je potporno.
(Vidi također Pregled anaerobnih bakterija i Pregled klostridijskih infekcija.)
C. perfringens trovanje hranom je obično blaga klostridijska infekcija.
C. perfringens je široko rasprostranjen u fecesu, tlu, zraku i vodi. Kontaminirano meso uzrokuje mnogih manjih epidemija. C. perfringens spore ponekad prežive kuhanje; one se mogu razmnožavati, proizvodeći veliki broj bakterija kada je termički obrađeno meso kontaminirano s C. perfringens ostavljeno na sobnoj temperaturi, pa čak i do 60° C (140° F, kao na stolu za zagrijavanje). Karakteristično je da epidemije izbijaju na mjestima komercijalne prehrane, a rijetko kod kuće.
Kada dođe do probavnog trakta, C. perfringens proizvodi enterotoksin koji djeluje na tanko crijevo. Samo je C. perfringens tipa A nedvojbeno povezan sa sindromom trovanja hranom.
Blagi gastroenteritis je čest, s nastupom 6 do 24 sata od ingestije kontaminirane hrane. Najčešći su simptomi vodenaste stolice i grčevi u trbuhu. Povraćanje i vrućica obično nisu dio kliničke slike. Simptomi obično nestaju unutar 24 sata; teški ili fatalni slučajevi su rijetki.
Dijagnoza
Clostridium perfringens Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens
Dijagnoza C. perfringens otrovanja hranom se bazira na epidemiološkim podatcima i izolacijom velikog broja oranizma iz kontaminirane hrane ii stolice ljudi sa simptomima.
Liječenje
Liječenje atrovanja hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens
Liječenje C. perfringens je suportivno, antibiotici nisu potrebni
Za sprječavanje bolesti važno je da se preostalo termički obrađeno meso što prije spremi u hladnjak, te da se prije posluživanja dobro ugrije (unutarnja temperatura treba biti 75° C).