Clostridium perfringens Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens

Autori: Larry M. Bush, MD
Maria T. Vazquez-Pertejo
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Marija Kusulja, dr. med.

Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens je akutni gastroenteritis koji nastaje nakon konzumiranja kontaminirane hrane.

(Vidi također Pregled anaerobnih bakterija i Pregled klostridijskih infekcija.)

C. perfringens trovanje hranom je obično blaga klostridijska infekcija.

C. perfringens je široko rasprostranjen u fecesu, tlu, zraku i vodi. Kontaminirano meso uzrokuje mnogih manjih epidemija. C. perfringens spore ponekad prežive kuhanje; one se mogu razmnožavati, proizvodeći veliki broj bakterija kada je termički obrađeno meso kontaminirano s C. perfringens ostavljeno na sobnoj temperaturi, pa čak i do 60° C (140° F, kao na stolu za zagrijavanje). Karakteristično je da epidemije izbijaju na mjestima komercijalne prehrane, a rijetko kod kuće.

Kada dođe do probavnog trakta, C. perfringens proizvodi enterotoksin koji djeluje na tanko crijevo. Samo je C. perfringens tipa A nedvojbeno povezan sa sindromom trovanja hranom.

Najčešći je blagi gastroenteritis, kod kojega simptomi počinju 6 do 24 h nakon unosa kontaminirane hrane. Najčešći su simptomi vodenaste stolice i grčevi u trbuhu. Povraćanje i vrućica obično nisu dio kliničke slike. Simptomi obično nestaju unutar 24 sata; teški ili fatalni slučajevi su rijetki.

Dijagnoza počiva na epidemiološkim dokazima i izolaciji velikog broja mikroorganizama iz kontaminirane hrane ili stolice zaraženih osoba, ili pak na izravnoj identifikaciji enterotoksina u uzorcima stolice.

Za sprječavanje bolesti važno je da se preostalo termički obrađeno meso što prije spremi u hladnjak, te da se prije posluživanja dobro ugrije (unutarnja temperatura treba biti 75° C).

Liječenje trovanja hranom uzrokovanog C. perfringens je suportivno; antibiotici se ne koriste.