Kronična paronihija

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Kronična paronihija je recidivirajuća ili trajna upala nabora nokta, koja se obično javlja na prstima šake.

(Vidi također Pregled poremećaja noktiju.)

Kronična paronihija nastaje gotovo uvijek u osoba čije su ruke dugotrajno u vlažnom okruženju (npr. perači posuđa, barmeni, kućne pomoćnice), osobito ako su imaju ekcem na rukama, dijabetes ili su imunokompromitirani. Candida je često prisutna, ali njezina uloga u nastanku promjena je nejasna; iskorjenjivanje gljive ne dovodi uvijek do izliječenja. Bolest može biti u obliku iritativnog dermatitisa sa sekundarnom gljivičnom kolonizacijom.

Nabor nokta je bolan i crven, kao kod akutne paronihije, ali gotovo nikad nema nakupljanja gnoja. U konačnici nastaje gubitak kutikule i odvajanje nokta od ležišta. Na taj način nastaje prostor koji omogućuje ulazak iritansa i mikroorganizama. Nokat postaje iskrivljen.

Dijagnoza se postavlja temeljem kliničke slike.

Liječenje

Primarno liječenje je održavanje ruku suhima, te omogućiti da kutikula zatvori prostor između nabora i ležišta nokta. Ako je dodir s vodom nužan, rabe se rukavice ili zaštitne kreme. Lokalna terapija uključuje kortikosteroide i takrolimus 0,1% (inhibitor kalcineurina). Antifungalna terapija se dodaje tek kada postoji sumnja na gljivičnu kolonizaciju. Nanošenje 3%–tnog timola u etanolu na područje koje je ostalo bez kutikule pomaže održavanju tog prostora čistim i bez mikroorganizama. Ako nema odgovora na terapiju i ako je zahvaćen jedan prst, diferencijalnodijagnostički treba uzeti u obzir rak pločastih stanica te je potrebno učiniti biopsiju.