Anisakijoza

Autori: Chelsea Marie, PhD
William A. Petri, Jr, MD, PhD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i Branimir Gjurašin, dr. med.
Prijevod: Ema Ormanec, dr. med.

Anisakiasis je infekcija ličinkama crva Anisakis simplex kompleks i druge vrste anisakida, Pseudoterranova decipiens složen i Contracecum osculatum kompleks. Do infekcije dolazi ingestijom sirove ili slabo kuhane morske ribe; ličinke se ugnijezde u sluznicu GI sustava, što uzrokuje nelagodu. Endoskopiju potrebno učiniti za postavljnje dijagnoze i liječenje; mogu se koristiti podvezivanje i skleroterapija.

(Vidi Pristup parazitskim infekcijama.)

Anisakis je parazit koji obitava u probavnom sustavu morskih sisavaca. Izlučena jajašca se izlegnu u plivajuće ličinke koje su potom ingesitrane od strane riba i lignji; humana infekcija se akvirira ingestijom tih intermedijarnih domaćina u sirovom ili slabo kuhanom obliku. Stoga je infekcija osobito česta u Japanu i kulturama koje tradicionalno konzumiraju sirovu ribu. Ličinke se ukopaju u želucu i tankom crijevu. Komercijalni sushi pripremljen u Sjedinjenim Državama i drugdje gdje je riba zamrznuta u uvjetima koji ubijaju ličinke anisakida siguran je.

Životno ciklus Anisakisa.
  • 1. Odrasli Anisakis crvi obitavaju u želucu morskih sisavaca. Odrasle jedinke žive u skupinama, uložene u sluznicu. Odrasle ženke proizvode neembrionirana jajašca koja se prenose izmetom morskih sisavaca.

  • 2a. Jaja embrioniraju u vodi, a u njima se potom formiraju larve prvog stadija, zatim drugog stadija.

  • 2b. Nakon što se larve izlegu iz jajašaca, postaju slobodno plivajuće jedinke.

  • 3. Slobodno plivajuće larve ingestiraju potom rakovi. Larve se razvijaju u ličinke 3. stadija i migriraju iz crijeva u tkiva peritonealne šupljine.

  • 4. Kada ovog domaćina pojedu ribe ili lignje, larve migriraju u mišićno tkivo, a grabežljivošću se ličinke prenose dalje s ribe na ribu.

  • 5. Larve trećeg stadija, koje su zarazne za ljude i morske sisavce, žive u ribama i lignjama.

  • 6. Kad takvu ribu ili lignju progutaju morski sisavci, ličinke se razviju u odrasle crve. Odrasle ženke proizvode jajašca koja izlučuju morski sisavci.

  • 7. Ljudi se zaraze jedući sirovu ili nedovoljno termički obrađenu zaraženu morsku ribu. Nakon ingestije, larve prodiru u želučanu i crijevnu sluznicu, uzrokujući simptome.

Slika ustupljena od Centers of Disease Control and Prevention Image Library.

Simptomi i znakovi

Simptomi i znakovi anisakoze

Simptomi anisakioze obično uključuju bol u trbuhu, mučninu i povraćanje nekoliko sati nakon ingestije ličinke. U tankom crijevu, infekcija može dovesti do formiranja upalne mase, a simptomi nalik Crohnovoj bolesit mogu se razviti 1 do 2 tjedna kasnije. Rijetko se mogu pojaviti ektopične infekcije izvan lumena gastrointestinalnog trakta.

Infekcija se tipično povlači sama od sebe nakon nekoliko tjedana, no u rijetkim slučajevima može trajati mjesecima.

Dijagnoza

Dijagnosticiranje anisakoze
  • endoskopija gornjeg dijela probavnog trakta

Anisakiasis se može dijagnosticirati gledanjem parazita tijekom gornje endoskopije, a pacijenti mogu iskašljati ličinke i donijeti ih na analizu. Testiranje stolice za okultno krvarenje Serološki testovi su dostupni i mogu pružiti podršku za postavljanje dijagnoze.

Liječenje

Liječenje anisakoze
  • Endoskopsko uklanjanje ličinki

  • Ponekad albendazol

Endoskopsko odstranjenje ličinki dovodi do izlječenja.

Liječenje anisakioze s albendazolom 2x400 mg tijekom 3 do 5 dana može biti učinkovito, ali podaci o uspješnosti su ograničeni.

Prevencija

Prevencija anisakoze

Pravilni uvjeti zamrzavanja ključni su za sprječavanje anisakijaze u sushiju. Anisakis larve uništavaju se

  • Kuhanjem na temperaturi > 63 ° C (> 145 ° F)

  • Zamrzavanjem na temperaturi ─20 ° C (─4 ° F) ili nižoj tijekom 7 dana

  • Smrzavanjem na temperaturi ─35 ° C (─31 ° F) ili nižoj do potpunog smrzavanja, a potom pohranjivanje na toj temperaturi ≥ 15 sati, ili na ─20 ° C (─4 ° F) 24 h

Ličinke su otporne na kiseljenje, usoljavanje i dimljenje.

Ključne točke

  • Ljudi se infestiraju sa Anisakisom nakon konzumacije sirovih ili nedovoljno kuhanih intermedijarnih domaćina (riba ili lignje); dakle, anisakijoza je česta u Japanu i drugim kulturama gdje se sirova riba tradicionalno konzumira.

  • Anisakoza obično uzrokuje bol u trbuhu, mučninu i povraćanje nekoliko sati nakon ingestije ličinke; može doći do formacije upalne mase u tankom crijevu, a simptomi mogu sličiti Crohnovoj bolesti.

  • Anisakoza obično završava spontanim izlječenjem nakon nekoliko tjedana.

  • Dijagnosticiranje anisakoze se vrši endoskopijom gornjeg probavnog trakta.

  • Endosopsko odstranjenje ličinki je kurativno.

  • Odgovarajući uvjeti zamrzavanja sprječavaju anisakiasis u sushiju.