Spontani Bakterijski Peritonitis (SBP)

Autor: Steven K. Herrine, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Spontani bakterijski peritonitis (SBP) je infekcija ascitesa bez jasnog uzroka. Manifestacije bolesti su vrućica, slabost i simptomi ascitesa i pogoršavanje zatajenja jetre. Dijagnoza se postavlja analizom tekućine ascitesa. Liječi se cefotaksimom ili nekim drugim antibiotikom.

(Vidi također Ascites.)

SBP se najčešće javlja u ascitesu uzrokovanom cirozom. Ova infekcija može izazvati teške posljedice ili smrt. Najčešći uzročnici SBP su bakterije i to gram–negativna Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae, te gram–pozitivni Streptococcus pneumoniae; obično se radi samo o jednom uzročniku.

Simptomi i znakovi

Bolesnici imaju simptome i znakove ascitesa. Obično je prisutna nelagoda; uglavnom je difuzna, stalna i blaga do umjerena.

Znakovi SBP-a mogu biti vrućica, malaksalost, encefalopatija, pogoršavanje zatajenja jetre i neobjašnjivo kliničko pogoršanje. Peritonealni znakovi (npr. bolnost trbušne stijenke na palpaciju i peritonizam) mogu biti izraženi, ali su ublaženi zbog prisustva slobodne tekućine.

Dijagnoza

  • Dijagnostička paracenteza

Postavljanje kliničke dijagnoze SBP-a može biti teško; dijagnoza zahtijeva jaku sumnju i izvođenje dijagnostičke paracenteze, uključujući kulture. Nasađivanje uzorka ascitesa na podloge za hemokulturu prije inkubacije povećava osjetljivost kulture na gotovo 70%. Broj polimorfonukleara > 250 stanica /μL je dovoljan za postavljanje dijagnoze. Hemokulture su također indicirane. Budući da je SBP najčešće uzrokovan jednom vrstom uzročnika, miješana flora ukazuje na perforaciju šupljeg organa ili kontaminaciju uzorka.

Liječenje

Ako se postavi dijagnoza SBP-a, daje se antibiotik, npr. cefotaksim 2 g IV svakih 4–8 h (dok se čeka nalaz kulture) barem 5 dana, sve dok broj polimorfonukleara u ascitesu ne padne <250/μl. Antibiotici povećavaju šansu preživljenja. Budući da se SBP ponovno javlja u roku od godine dana u oko 70% bolesnika, indicirana je profilaktička primjena antibiotika; kinoloni (npr norfloksacin 400 mg per os 1x/dan) se najčešće koriste.

Antibiotska profilaksa u bolesnika s ascitesom koji krvare iz varikoziteta jednjaka smanjuje rizik za SBP.