Svrbeće urtike, papule i plakovi u trudnoći

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Petra Kolarek, dr. med.

Svrbeće urtikarijske papule i plakovi u trudnoći su pruritičke erupcije nepoznatog uzroka koje se razvijaju tijekom trudnoće.

Većina slučajeva pruritičkih urtikarijskih papula i plakova trudnoće javlja se tijekom prve trudnoće. Ukupna incidencija je 1/160 do 300 trudnoća; međutim, s višestrukim trudnoćama, rizik je od 8 do 12 puta veći.

Simptomi i znakovi

Lezije intenzivno svrbe, eritematozne su, čvrste, površne i izdignute; neke su okružene blijedim prstenom, dok druge imaju minijaturne vezikule u centru. Svrbež većini bolesnica ne da spavati ali su ogrebotine rijetke. Promjene započinju na trbuhu, često na strijama i šire se na bedra, bokove te ponekad na ruke; Dlanovi, tabani, i lice su obično pošteđeni. Većina pacijentica ima na stotine promjena.

Promjene se razvijaju tijekom 3. tromjesečja, najčešće u zadnja 2 do 3 tj. a ponekad i u zadnjih nekoliko dana ili postpartalno. Obično se povlače unutar 15 dana nakon poroda. Mogu recidivirati u do 5% sljedećih trudnoća.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza pruritičkih urtikarijskih papula i plakova trudnoće je klinička. Razlikovanje od drugih osipa koji svrbe može biti teško. Rane lezije PUPPP-a obično počinju kod strija na trbuhu; kod pemfigoidne gestacije, rane lezije su obično periumbilikalno.

Liječenje

  • Kortikosteroidi

  • Potporno liječenje

Blagi simptomi se liječe lokalnom primjenom kortikosteroida (npr. 0,1% kremom triamcinolon acetonida do 6 puta dnevno). Rijetko, uz teže simptome, može biti potrebna sistemska primjena kortikosteroida (npr. prednison 40 mg PO jednom/dan, podešeno prema podnošenju). Čini se kako sistemska primjena kortikosteroida kasno u trudnoći ne šteti fetusu.

Nesedirajući antihistaminici oralne također se mogu koristiti za ublažavanje svrbeža.

Ključne točke

  • Pruritične urtikarijske papule i plakovi trudnoće sastoje se od intenzivno svrbežnih lezija koje se obično razvijaju tijekom posljednjih 2 do 3 tjedna trudnoće i regrediraju unutar 15 dana nakon poroda.

  • Razlikovanje ovih od drugih lezija može biti teško.

  • Liječite žene s lokalnim kortikosteroidima ili, ako su simptomi ozbiljni, oralnim kortikosteroidima.