Osgood-Schlatter Disease

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Tanja Kovačević, dr. med.

Osgood–Schlatterova bolest je osteohondroza tibijalnog tuberkula.

Osgood–Schlatterova bolest se pojavljuje između 10. i 15. godine života, češća je u dječaka i obično je jednostrana. Iako je bolest češća kod dječaka, to se mijenja kako djevojke postaju aktivnije u sportskim aktivnostima.

Smatra se kako je u etiologiji važna trauma uslijed pretjeranog povlačenja tetive patele za nezrelo hvatište na epifizi.

Karakteristični simptomi su bol, oticanje i osjetljivost iznad tuberkula tibije na mjestu hvatišta tetive patele. Sistemskih tegoba nema.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Ponekad rendgenske slike

Dijagnoza Osgood-Schlatterove bolesti postavlja se na temelju kliničkog pregleda; karakterističan je nalaz iznad tuberkula tibije na mjestu hvatišta tetive patele.

Lateralna rendgenska slika pokazuje fragmentaciju tibijalnog tuberkula. Međutim, rendgenske slike nije potrebno učiniti osim ako je potrebno isključiti druge poremećaje (npr. ozljede, akutna upalna stanja) o kojima treba razmišljati u slučaju pojave boli i otekline izvan područja tuberkula tibije ili ako je bol praćena crvenilom i toplinom.

Liječenje

  • Analgetici

  • Odmor

  • Rijetko imobilizacija, injekcije kortikosteroida i operacijski zahvati

Bolest se obično povlači spontano kroz nekoliko tjedana ili mjeseci. Najčešće jedine potrebne mjere liječenja su uzimanje analgetika i izbjegavanje pretjerane tjelovježbe, osobito savijanja koljena. Potpuno izbjegavanje sporta je rijetko potrebno.

Rijetko su potrebni imobilizacija u gipsanom zavoju, injekcije hidrokortizona u mjesto promjene, kirurško odstranjenje slobodnih tijela (npr. komadića kosti), bušenje i presađivanje.