Kanalikulitis

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: prof.dr.sc. Renata Iveković, dr. med.

Kanalikulitis je upala suznog kanalića.

Etiologija

Najčešći uzrok je infekcija s Actinomyces israelii, gram–pozitivnim bacilom koji ima nježne granajuće filamente, ali uzročnici mogu biti i druge bakterije, gljivice (npr. Candida albicans) i virusi (npr. herpes simplex). Sve češći uzrok kanalikulitisa je zaglavljeni punktalni čepić (umetnut kao tretman za suhe oči), koji je pomaknut iz punktuma u kanalić.

Simptomi i znakovi

Simptomi i znakovi su suzenje, iscjedak, crvenilo oka (osobito nazalno) i blaga osjetljivost zahvaćene strane.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Na dijagnozu možemo posumnjati temeljem simptoma i znakova, istiskivanja mutnog iscjetka prilikom pritiska na suznu vrećicu i osjećaj grebanja koji se može osjetiti tijekom sondiranja suznog sustava, a izazvanog nekrotičnim materijalom.

Kanalikulitis se može razlikovati od dakriocistitisa. Kod kanalikulitisa , punktum i kanalić su crveni i otečeni;a kod dakriocistitisa , punktum i kanalić su normalni, suzna vrećica je otečena,koža iznad vrećice je crvena i palpatorna masa se nalazi u i/ili blizini suzne vrećice.

Liječenje

  • Suportivne mjere (topli oblozi)

  • Antibiotici

  • Ponekad je potrebno operativno otklananje konkremenata ili stranih tijela

Liječi se toplim oblozima, ispiranjem kanalića antibiotskom otopinom i odstranjenjem konkremenata ili stranih tijela , za što je obično potrebna operacija. Izbor antibiotika najčešće je empirijski npr. 1. generacije cefalosporina ili penicilinaze otporne sintetičke penicilin, ali može biti odabran prema obrisku oka

Ključne poruke

  • Najčešći uzroci kanalikulitisa su infekcije ili zadržan punktalni čepić.

  • Simptomi i znakovi su suzenje, iscjedak, crvenilo oka (osobito nazalno) i blaga osjetljivost zahvaćene strane.

  • Kod pregleda prilikom pritiska na kanalić ili suznu vrećicu mogu biti istisnuti sekreti i može biti prisutan osjećaj grebanja kod sondiranja

  • Tretman uključuje suportivne mjere, kao što su oblozi, antibiotici, ponekad i operacije.