Poremećaj s prkošenjem i protivljenjem

Autor: Josephine Elia, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.

Poremećaj s prkošenjem i protivljenjem je opetovano ili trajno negativističko, odbijajuće ili čak neprijateljsko ponašanje usmjereno na osobe s autoritetetom. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze. Liječi se individualnom psihoterapijom u kombinaciji s liječenjem obitelji ili njegovatelja. Ponekad se razdražljivost može ublažiti farmakoterapijom.

Prevalencija poremećaja jako varira jer su dijagnostički kriteriji vrlo subjektivni; Prevalencija u djece i adolescenata može biti i do 15%. Prije puberteta zahvaćeno je puno više dječaka od djevojčica a nakon puberteta ta se razlika smanjuje.

Iako se na poremećaj s prkošenjem i protivljenjem ponekad gleda kao na blagu verziju poremećaja ponašanja, sličnosti između ta dva poremećaja su samo površne. Temeljno obilježje poremećaja je interpersonalni stil obilježen razdražljivošću i odbijanjem. Međutim, djeca s poremećajem ponašanja naizgled nemaju savjest i opetovano krše prava drugih (npr. nasilničko ili prijeteće ponašanje ili uzrokovanje štete, okrutnost prema životinjama), ponekad bez ikakvih dokaza razdražljivosti.

Etiologija poremećaj nije poznata, no vjerojatno je češći u djece iz obitelji u kojima su odrasli često angažirani u glasnim prepirkama i sukobima. Na ovu dijagnozu ne treba gledati kao na ograničeni poremećaj, već je ona prije pokazatelj osnovnih poteškoća u podlozi koje zahtijevaju daljnje ispitivanje i liječenje.

Simptomi i znakovi

Djeca s poremećajem imaju tendenciju da često čine sljedeće:

 • Lako i opetovano temperamentno reagiraju

 • Raspravljaju se s odraslima

 • Prkose odraslima

 • Odbijaju se pridržavati pravila

 • Namjerno smetataju ljudima

 • Krive druge za svoje greške ili loše ponašanje

 • Lako ih je iznervirati i razljutiti

 • Zlobni su ili osvetoljubivi

Kod brojne djece zahvaćene s tim poremećajem nedostaju socijalne vještine.

Dijagnoza

 • Klinički kriteriji

Dijagnoza se postavlja ako dijete ima ≥4 ova simptoma u trajanju od barem 6 mj. Simptomi moraju biti ozbiljni i ometajući.

Poremećaj s prkošenjem i protivljenjem treba razlikovati od sljedećih stanja koja mogu izazvati slične simptome:

Liječenje

 • Terapija modifikacijom ponašanja

 • Ponekad lijekovi

Treba identificirati i korigirati temeljne probleme (npr. obiteljsku disfunkciju) i pridružene poremećaje (npr. ADHD). Međutim, čak i bez korektivnih mjera ili liječenja, kod većine djece stanje se postupno poboljša tijekom vremena.

U početku je liječenje izbora prilagođeni bihevioralni program zasnovan na nagradi, a zamišljen tako da oblikuje djetetovo ponašanje u društveno prihvatljivijem smjeru. Mnoga djeca mogu imati koristi od grupne terapije usmjerene na izgradnju socijalnih vještina.

Ponekad mogu biti učinkoviti lijekovi koji se rabe kod depresivnih poremećaja ( vidi: Lijekovi za dugotrajno liječenje tjeskobe i sličnih poremećaja)

Ključne točke

 • U poremećaju s prkošenjem i protivljenjem, djeca obično gube kontrolu nad temepramenom, često se prkose i opiru odraslima, zanemaruju pravila i namjerno smetaju drugim ljudima.

 • U početku bi trebalo koristititi program modifikacije ponašanja temeljen na nagradi kako bi djetetovo ponašanje bilo društveno primjereno. Ponekad mogu pomoći lijekovi koji se koriste za liječenje depresivnih i anksioznih poremećaja.