Infekcija s azijskom trakavicom, Taenia asiatica, ograničena je u Aziji. Vrlo je slična infekciji s T. saginata, ali primarni rezervoar primarni je svinja, a ne stoka.
Morfologija, kliničke manifestacije, dijagnoza i terapija crijevne infekcije s odraslom jedinkom trakavice T. asiatica su slični onima kod infekcije s T. saginata (goveđa trakavica), Ali infekcija se stječe konzumacijom svinjetine, a ne govedina.
Infekcija s T. asiatica ograničena je na Aziju i javlja se uglavnom u Kini, Tajvanu, Indoneziji, Tajlandu, Južnoj Koreji, Indiji, te susjednim zemaljama.
Svinje su intermedijarni domaćin T. asiaticae. Ljudi se zaraze jedući cisticerke u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj svinjetini. Nakon ingestije, cisticerke sazrijevaju u odrasle crve u tankom crijevu čovjeka.
Može li T. asiatica uzrokovati cisticerkozu kod ljudi nije jasno. Cisticerkoza je infekcija larvama, koje se razvijaju nakon ingestije jajašaca izlučenih u ljudskom fecesu.
Simptomi
T. asiatica uzrokuje crijevnu infekciju. Ljudi inficirani odraslom jedinkom trakavice T. asiatica su asimptomatski ili imaju blage GI simptome. Proglotide (segmenti trakavice) mogu se vidjeti u stolici.
Dijagnoza
Stolica bi trebala biti ispitana proglotide i jajašca; jajašca također mogu biti prisutna kod analnih briseva. Jajašca T. asiaticaa morfološki se razlikuju od onih T. saginata i T. solium. Molekularni testovi na DNK parazita može razlikovati T. asiatica od T. saginata.
Liječenje
Liječi se jednokratnom dozom prazikvantela od 5 ili 10 mg/kg.
Druga je mogućnost liječenja jednokratna doza niklozamida od 2 g, koja se daje u obliku 4 tablete (svaka od 500 mg) koje se prožvaču i progutaju s malo vode (40 do 50 mg/kg djeci). Za djecu, doza niklozamid je 50 mg / kg (maksimalna 2 g) jednokratno.
Stolice treba ponovno ispitati na jajašca trakavica 1 i 3 mjeseca nakon tretmana kako bi se provjerilo izliječenje.
Infekcija se može spriječiti kuhanjem cijelih komada mesa na ≥ 63 ° C (≥ 145 ° F) mjereno pomoću termometra za hranu smještenog u najdebljem dijelu mesa, a zatim se meso ostavi 3 minute prije rezanja ili konzumiranja. Mljeveno meso treba kuhati na ≥ 71 ° C (≥ 160 ° F). Mljeveno meso ne zahtijeva razdoblje čekanja.