Infekcija azijskom trakavicom, Taenia asiatica, se događa samo u Aziji. Vrlo je slična infekciji s T. saginata, ali primarni rezervoar primarni je svinja, a ne stoka.
Morfologija, kliničke manifestacije, dijagnoza i terapija crijevne infekcije s odraslom jedinkom trakavice T. asiatica su slični onima kod infekcije s T. saginata (goveđa trakavica), Ali infekcija se stječe konzumacijom svinjetine, a ne govedina. Odrasla osoba T. asiatica veličine od 4 do 8 metara.
Infekcija s T. asiatica ograničena je na Aziju i javlja se uglavnom u Kini, Tajvanu, Indoneziji, Tajlandu, Južnoj Koreji, Indiji, te susjednim zemaljama.
Svinje su intermedijarni domaćin T. asiaticae. Ljudi se zaraze jedući cisticerke u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj svinjetini. Nakon ingestije, cisticerke sazrijevaju u odrasle crve u tankom crijevu čovjeka.
Može li T. asiatica uzrokovati cisticerkozu kod ljudi nije jasno. Cisticerkoza je infekcija larvama, koje se razvijaju nakon ingestije jajašaca izlučenih u ljudskom fecesu.
Simptomi
SImptomi infekcije sf
Taenia asiatica
T. asiatica uzrokuje crijevnu infekciju. Ljudi inficirani odraslom jedinkom trakavice T. asiatica su asimptomatski ili imaju blage probavne simptome. Proglotide (segmenti trakavice) mogu se vidjeti u stolici.
Dijagnoza
Dijagnoza od
Taenia asiaticaInfekcija
Stolica bi trebala biti ispitana proglotide i jajašca; jajašca također mogu biti prisutna kod analnih briseva. Jajašca T. asiaticaa morfološki se razlikuju od onih T. saginata i T. solium. Molekularni testovi na DNK parazita može razlikovati T. asiatica od T. saginata.
Liječenje
Liječenje infekcije s
Taenia asiatica
Liječenje T. asiatica infekcije je s jednom dozom praziquantel 5 ili 10 mg/kg.
Druga je mogućnost liječenja jednokratna doza niklozamida od 2 g, koja se daje u obliku 4 tablete (svaka od 500 mg) koje se prožvaču i progutaju s malo vode (40 do 50 mg/kg djeci). Za djecu, doza niklozamid je 50 mg / kg (maksimalna 2 g) jednokratno.
Stolice treba ponovno ispitati na jajašca trakavica 1 i 3 mjeseca nakon tretmana kako bi se provjerilo izliječenje.
Infekcija se može spriječiti kuhanjem cijelih komada mesa na ≥ 63 ° C (≥ 145 ° F) mjereno pomoću termometra za hranu smještenog u najdebljem dijelu mesa, a zatim se meso ostavi 3 minute prije rezanja ili konzumiranja. Mljeveno meso treba kuhati na ≥ 71 ° C (≥ 160 ° F). Mljeveno meso ne zahtijeva razdoblje čekanja.