Trkačka potkoljenica

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Tomislav Gregić, dr. med.

Izraz trkačka potkoljenica se odnosi na nespecifičnu bol do koje dolazi u donjem dijelu nogu prilikom trčanja.

Ponavljajuće udarne sile prilikom trčanja ili brzog hodanja (npr. planinarenje) mogu preopteretiti muskulotetivni aparat te uzrokovati bol u potkoljenici. Takva bol ponekad nastaje zbog specifične ozljede (npr. stresni prijelom tibije, vježbom uzrokovan kompartment sindrom, tibijalni periostitis, pretjerane pronacije stopala), ali često se ne može utvrditi točan razlog. U takvim slučajevima koristi se izraz trkačka potkoljenica.

Simptomi i znakovi

Bol uslijed trkačke potkoljenice se može pojaviti s prednje ili stražnje strane potkoljenice, a tipično započinje na početku trčanja, ali tijekom trčanja slabi. Bol koja traje i tijekom odmora ukazuje na drugi uzrok, poput stresnog prijeloma tibije.

Dijagnoza

  • obično klinički

U mišićima se prednjeg odjeljka prilikom pregleda obično pronalazi nekoliko jako bolnih točaka, ponekad s opipljivim koštanim bolovima.

Rezultati rendgenskog snimanja obično su bez osobitosti, bez obzira na uzrok. Ako se sumnja na stresni prijelom, može biti potrebno skeniranje kostiju.

Vježbom uzrokovan kompartment sindrom se dijagnosticira posebnim manometrom kako bi se dokazalo povećanje tlaka unutar odjeljka za vrijeme vježbanja.

Liječenje

  • prilagođavanje aktivnosti

  • istezanje, NSAID

S trčanjem treba prekinuti sve dok se bol više ne osjeća. Rano je liječenje pomoću leda, NSAID-a i istezanja prednjih i stražnjih mišića potkoljenice. Za vrijeme oporavka, smanjenje kondicije se mora svesti na najmanju moguću mjeru potičući sportaša da se bavi aktivnostima koje ne zahtijevaju ponavljajuće aktivnosti pod opterećenjem, kao što je plivanje.

Kad se simptomi povuku, savjetuje se postupni povratak trčanju. Nošenje potporne obuće s krutim držačem pete i podupiračem svoda stopala pomaže pri podupiranju stopala i skočnog zgloba prilikom trčanja te može pripomoći pri oporavku i spriječiti daljnje simptome. Pomoći također može i izbjegavanje trčanja na tvrdoj podlozi (npr. betonu). Vježbanje prednje strane potkoljenice dorzifleksijom skočnog zgloba uz otpor (npr. gumenu traku ili na spravi za dorzifleksiju) pojačava snagu muskulature noge i može prevenirati bol u potkoljenici.

Vježbe za ublažavanje boli u potkoljenici