Hernije abdominalne stijenke

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Andrea Kresović, dr. med.

Hernija (kila) abdominalne stijenke predstavlja izbočenje abdominalnog sadržaja kroz stečeno ili urođeno mjesto slabosti ili defekt u trbušnoj stijenci. Mnoge su hernije bez simptoma, dok neke postaju inkarcerirane i strangulirane uzrokujući bol pa je hitna operacija nužna. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječi se elektivnim zahvatom.

(Vidi također Akutna bol u trbuhu.)

Abdominalne hernije su izrazito česte, poglavito u muškaraca, zbog čega se u SAD-u svake godine izvrši oko 700.000 zahvata.

Klasifikacija abdominalnih hernija

Abdominalne hernije klasificiraju se kao

  • Hernije abdominalne stijenke

  • Preponske hernije

Oko 75% svih abdominalnih hernija su ingvinalne. Incizijske hernije čine oko 10- 15% slučajeva. Femoralne i neuobičajene hernije čine preostalih 10-15%.

Strangulirane hernije su ishemične zbog fizičkog pritiska na krvne žile koje ih opskrbljuju. Strangulacija može dovesti do infarkta crijeva, perforacije, i peritonitisa.

Hernije abdominalne stijenke

Hernije abdominalne stijenke uključuju

  • Umbilikalne hernije

  • Epigastrične hernije

  • Spigelianove hernije

  • Incizijske hernije

Umbilikalne hernije (izbočene kroz pupčani prsten) su najčešće kongenitalne premda su neke i stečene u odrasloj dobi zbog pretilosti, ascitesa, trudnoće ili kronične peritonealne dijalize.

Epigastrične hernije nastaju u području linee albe.

Spigelova hernija prolazi kroz defekt u mišiću transverzusu lateralno od mišićne vagine rektusa, i obično ispod pupka.

Incizijske kile se javljaju na mjestu prethodne abdominalne operacije.

Preponske hernije

Preponske hernije uključuju

  • Ingvinalne hernije

  • Femoralne hernije

Ingvinalna hernija se javlja iznad ingvinalnog ligamenta. Indirektna ingvinalna hernija prolazi kroz unutarnji ingvinalni prsten u ingvinalni kanal dok se direktna hernija proteže izravno naprijed i ne prolazi ingvinalnim kanalom. Pogledaj "Ingvinalne hernije u novorođenčadi"

Femoralne hernije nastaju ispod ingvinalnog ligamenta i protežu se u femoralni kanal.

Sportske hernije

Sportke hernije nisu hernije u pravom smislu riječi jer ne postoji defekt abdominalne stijenke kroz koji prolazi trbušni sadžaj. Umjesto toga, poremećaj uključuje puknuće jednog ili više mišića, tetiva, ligamenata u donjem dijelu trbuha ili preponama, posebice na mjestima gdje se prihvaćaju za pubičnu kost.

Simptomi i znakovi

Većina bolesnika žali se na vidljivo izbočenje koje može stvarati neodređenu nelagodu ili je asimptomatično. Većina hernija, čak i one velike, mogu se ručno smanjiti s trajnim nježnim pritiskom; stavljanje bolesnika u Trendelenburgov položaj može pomoći. Inkarcerirana hernija se ne može reponirati i može biti uzrok opstrukciji crijeva. Strangulirana hernija stvara stalnu, rastuću bol, tipično s mučninom i povraćanjem. Hernija je sama po sebi osjetljiva i koža koja ju prekriva može biti eritematozna; može se razviti peritonitis, ovisno o lokalizaciji, s difuznom osjetljivošću, "defansom" i otporom.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza abdominalnih hernija je klinička. Kako hernija može biti vidljiva samo kod povišenja intraabdominalnog tlaka, bolesnika se pregledava u stojećem stavu. Ako se hernija ne palpira, bolesnik se treba nakašljati ili izvesti Valsalvin manevar, dok ispitivač palpira trbušnu stijenku. Pregled se fokusira na pupak, ingvinalnu regiju (s prstom u ingvinalnom kanalu u muškaraca), femoralni trokut te mjesta incizije, ukoliko postoje.

Ingvinalne tvorbe koje sliče kili mogu biti adenopatije (infektivne ili maligne), ektopični testis ili lipom. Te su tvorbe čvrste (solidne) i ne mogu se reponirati. Skrotalna tvorba može biti varikocela, hidrocela ili tumor testisa. Ukoliko je fizikalni nalaz neodređen potrebno je napraviti ultrazvuk.

Prognoza

Kongenitalne umbilikalne hernije se rijetko stranguliraju i ne liječe se; većina spontano prođe u roku od nekoliko godina. Vrlo veliki defekti mogu se rekonstruirati elektivnim zahvatom nakon navršene druge godine života.

Umbilikalne hernije u odraslih izazvaju kozmetičke brige te se mogu elektivno operirati; strangulacija i inkarceracija nisu uobičajne, ali mogu se dogoditi i obično sadrže omentum umjesto crijeva.

Liječenje

  • Kirurški popravak

Preponske hernije treba rekonstruirati elektivno, zbog rizika od strangulacije koja je uzrok visokom morbiditetu (i mogućem mortalitetu u starijih bolesnika). Asimptomatske preponske hernije kod muškaraca mogu se pratiti; u slučaju pojave simptoma, mogu se elektivno operirati. Rekonstrukcija se može izvesti standardnim rezom ili laparoskopski.

Inkarcerirana ili strangulirana hernija bilo koje vrste zahtjeva hitan kiruški zahvat.