Mallory-Weissov sindrom

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Mallory-Weissov sindrom čine nepenetrantne laceracije sluznice distalnog dijela jednjaka i proksimalnog dijela želuca izazvane povraćanjem, podrigivanjem ili štucanjem.

(Vidi također Pregled bolesti jednjaka i poremećaja gutanja.)

Sindrom je najprije opisan u alkoholičara, međutim, javlja se bez obzira na uzrok povraćanja. Uzrok je krvarenja iz gornjeg GI sustava u oko 5% bolesnika. Razderotina može biti praćena bolovima u donjem dijelu prsiju.

Dijagnoza Mallory-Weissova sindrom temelji se na anamnestičkim podatcima o hematemezi nastaloj nakon jedne ili više epizoda povraćanja. U takvim slučajevima, ako je krvarenje minimalno, a pacijent je stabilno, dijagnostika se može odgoditi. Inače, ukoliko nema jasnih anamnestičkih podataka ili je krvarenje u tijeku, pacijent bi se trebao podvrgnuti procjeni na gastrointestinalno krvarenje, koja se temelji na endoskopiji gornjeg GIT-a i laboratorijskim ispitivanjima. Endoskopija može biti i terapijska metoda jer se preko razderotine može postaviti stezaljka, koja kontrolira krvarenje..

Većina krvarenja prestaje spontano, dok se u oko 10% bolesnika javlja teško krvarenje koje zahtijeva intervenciju, poput transfuzije ili endoskopske hemostaze (postavljanje stezaljke, injekcijom etanola ili adrenalina ili elektrokauterizacijom). Također se može koristiti intraarterijska injekcija vazopresina ili terapijska embolizacija lijeve gastrične arterije prilikom angiografije. Kirurška resekcija je rijetko potrebna.