Zloćudni tumori u trudnoći

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Marko Dragić, dr. med.

( vidi: Ginekološki tumori.)

Zbog trudnoće ne bi trebalo odgoditi liječenje zloćudnog tumora. Liječenje je slično onome kod žena koje nisu u drugom stanju, osim kod raka rektuma i ginekoloških organa.

Budući da tkiva embrija rastu brže i imaju veći obrt DNK, nalik su na tkiva raka i stoga vrlo osjetljiva na antineoplastične lijekove. Mnogi antimetaboliti i alkilirajuće tvari (npr. busulfan, klorambucil, ciklofosfamid, 6–merkaptopurin, metotreksat) mogu uzrokovati abnormalnosti fetusa. Osobito je problematičan metotreksat; primjena u 1. tromjesečju povećava opasnost od spontanog pobačaja i, ako se trudnoća nastavi, višestrukih kongenitalnih malformacija. Premda se trudnoća često uspješno okonča usprkos liječenju raka, opasnost od oštećenja fetusa liječenjem ponuka neke žene da izaberu prekid trudnoće.

Karcinom rektuma

Kod karcinoma rektuma može biti potrebna histerektomija, u svrhu potpunog odstranjenja tumora. Ako se liječenje provodi nakon 28 tjedana, prije histerektomije se izvodi carski rez kako bi se moglo započeti sa agresivnijim liječenjem.

Karcinom vrata maternice

Čini se kako trudnoća ne pogoršava karcinom cerviksa. Karcinom cerviksa se može razviti tijekom trudnoće i abnormalan nalaz Papanicolaou (Papa) testa ne bi trebalo pripisivati trudnoći. Nakon abnormalnog Papa testa slijedi kolposkopija i biopsije, kada je to indicirano. Kolposkopija ne povećava rizik od neželjenog ishoda trudnoće. Ekspertna kolposkopska procjena i savjetovanje s patologom preporučuje se prije biopsije cerviksa, jer biopsija može izazvati krvarenje i prijevremeni porod. Ako pregled ukazuje na to da su lezije niskog stupnja, biopsija se ne mora učiniti, osobito ako cervikalna citologija također sugerira da su lezije niskog stupnja.

Kod mikroinvazivnog karcinoma (Federation of Gynecology and Obstetrics [FIGO] stadij IA1—vidi vidi: FIGO Kliničko Stupnjevanje Raka Vrata Maternice), liječenje se često odgađa do nakon poroda jer karcinom sporo napreduje i čekanje ne pogoršava prognozu majke.

Ako se invazivni rak (FIGO stadij IA2 ili više) dijagnosticira, u praćenje trudnoće treba uključiti ginekološkog onkologa. Ako se tijekom rane trudnoće postavi dijagnoza invazivnog karcinoma tradicionalno se preporučuje neodgodivo, odgovarajuće liječenje raka. Ako se dijagnoza invazivnog karcinoma postavi nakon 20 tj., i ako žena prihvaća nekvantificirano povećanje opasnosti, liječenje se može odgoditi do 3. tromjesečja (npr. 32 tj.) kako bi se omogućilo što bolje sazrijevanje fetusa bez pretjeranog kašnjenja. U bolesnika s invazivnim rakom, carski rez s radikalnom histerektomijom je indiciran; vaginalni porod se ne preporučuje.

Ostali zloćudni tumori ginekoloških organa

Nakon 12 tj. gestacije, rak jajnika se lako previdi; tada se jajnici zajedno s maternicom izdižu iz zdjelice i ne mogu se više lako napipati. Rak jajnika tijekom trudnoće može biti smrtonosan prije završetka trudnoće, ako je bolest jako uznapredovala. Kod bolesnica je potrebno što prije učiniti obostranu adneksektomiju.

Rak endometrija i jajovoda se tijekom trudnoće rijetko pojavljuje.

Leukemija i Hodgkinov limfom:

Ove su bolesti u trudnoći rijetke.

Antineoplastični lijekovi koji se obično primjenjuju povećavaju opasnost od gubitka trudnoće i prirođenih malformacija.

Budući da leukemije brzo mogu postati smrtonosne, liječenje se provodi što je prije moguće, bez ikakvog značajnijeg odgađanja u svrhu sazrijevanja fetusa.

Ako je Hodgkinov limfom ograničen na područje iznad ošita, može se poduzeti liječenje zračenjem uz zaštitu trbuha. Ako je limfom ispod ošita, može se preporučiti prekid trudnoće.

Rak dojke

Nabreknutost dojki u trudnoći može otežati prepoznavanje raka dojke. Svaku čvrstu (solidnu) ili cističnu nakupinu u dojci bi trebalo obraditi ( vidi: Procjena).