Gripa

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Influenca je virusna respiratorna infekcija koja uzrokuje vrućicu, groznicu, kašalj, glavobolju i malaksalost. Tijekom epidemija mogući su i smrtni slučajevi, osobito među visokorizičnim bolesnicima (npr. onima u ustanovama za njegu, u najmlađoj i visokoj životnoj dobi, bolesnicima s kardiorespiratornim bolestima ili u kasnoj trudnoći). Tijekom pandemija čak i zdravi, mladi pacijenti mogu umrijeti. Dijagnoza se obično postavlja klinički i ovisi o lokalnim epidemiološkim karakteristikama. Svatko u dobi od ≥ 6 mj bi trebao primiti sezonsko cjepivo protiv gripe. Antivirusna terapija smanjuje trajanje bolesti za oko jedan dan, i treba se posebno uzeti u obzir kod visokorizičnih bolesnika.

Naziv influenca, odnosno gripa se odnosi na bolest uzrokovanu virusima influence, no često se i netočno primjenjuje za slične bolesti uzrokovane drugim virusnim uzročnicima dišnih bolesti. Virusi influence se dijele u tipove A, B i C prema njihovim nukleoproteinima i proteinima matriksa. Virus influence C ne uzrokuje tipičnu influenca bolest i o njemu se ovdje ne raspravlja.

Influenca antigeni

Hemaglutinin (HA) je glikoprotein na površini virusa gripe, koji mu omogućuje da se veže za sijalinsku kiselinu i stopi s membranom domaćina. Neuraminidaza (NA), drugi površinski glikoprotein enzimskim putem odstranjuje sijalinsku kiselinu, potičući otpuštanje virusa iz zaražene stanice domaćina. Postoji 18 vrsta H i 11 vrsta NA, dajući 198 mogućih kombinacija, ali samo nekoliko su ljudski patogeni.

Antigeno skretanje odnosi se na relativno manje, progresivne mutacije u postojećoj kombinaciji H i NA antigena, što dovodi do pojave novih virusnih sojeva. Ovi novi sojevi mogu uzrokovati sezonske epidemije, jer se smanjuje zaštita antitijela generirana na prethodni soj.

Antigeni pomak odnosi se na relativno rijetki razvoj novih kombinacija H i / ili NA antigena, koji su posljedica preslagivanja podjedinica virusnog genoma. Antigeni pomak može uzrokovati pandemije jer antitijela protiv drugih sojeva (zbog cijepljenja ili prirodne infekcije) pružaju malu ili nikakvu zaštitu protiv novog soja.

Epidemiologija

Influenca izaziva raširenu bolest svake godine tijekom jeseni i zime u područjima s umjerenom klimom (sezonska epidemija).

Sezonske epidemije uzrokovane su virusima influence A i B; od 1968. većina epidemija gripe uzrokovana je H3N2 (virus influence A). Virusi influence B obično izazivaju blagu bolest, ali mogu izazvati epidemije s umjerenom do teškom bolesti, ili kao glavni cirkulirajući virus ili zajedno s virusom influence A.

Premda je većina epidemija influence izazvana jednim serotipom, različiti virusi influence se mogu pojaviti sekvencijalno u jednom području ili istodobno, s time da jedan virus prevladava na jednom, a drugi virus drugom području.

Najnovije informacije o sezonskoj gripi dostupne su na CDC FluView, tjednom izvješću o nadzoru influence u SAD-u.

Pandemije su puno rjeđe. Od 2018. godine, bilo je 6 velikih pandemija, obično imenovane prema pretpostavljenom mjestu podrijetla:

 • 1889: Ruska gripa (H2N2)

 • 1900: Stara Hong Kong gripa (H3N8)

 • 1918: Španjolska gripa (H1N1)

 • 1957: Azijska gripa (H2N2)

 • 1968: Hong Kong gripa (H3N2)

 • 2009: Svinjska gripa (influenca A [H1N1]pdm09)

Virusi gripe mogu se proširiti

 • Kapljicama u zraku

 • Izravnim kontaktom

 • Kontaktom s kontaminiranim predmetima

Čini se da je kapljični put najvažniji mehanizam prijenosa.

Rizične skupine

Određeni bolesnici su pod povećanim rizikom od razvoja komplikacija

Pobol i smrtnost u tih bolesnika mogu biti posljedica egzacerbacije podležeće bolesti, akutnog respiratornog distres sindroma, primarne upale pluća izazvane influencom ili sekundarne bakterijske upale pluća.

Simptomi i znakovi

Inkubacija iznosi od 1 do 4 dana, s prosjekom od oko 48 h. U blagim slučajevima simptomi su slični običnoj prehladi (npr. grlobolja, rinoreja); također se može pojaviti lakši konjunktivitis.

Tipična influenca u odraslih je obilježena naglom pojavom tresavice, vrućice, prostracijom, kašljem i općim algičkim sindromom (osobito u križima i nogama). Glavobolja je nazočna, često uz fotofobiju i retrobulbarnu bol. Dišni simptomi na početku bolesti mogu biti blagi, s grebanjem i boli u grlu, substernalnim pečenjem, suhim kašljem i, ponekad korizom. Kasnije, simptomi donjeg respiratornog trakta postaju dominantni; kašalj može biti izražen, promukao i produktivan.

Simptomi probavnog sustava se mogu pojaviti, češće s pandemijskim H1N1 sojem 2009. Djeca mogu imati upadljivu mučninu, povraćanje ili bol u trbuhu, a dojenčad može pokazivati sindrom nalik na sepsu.

Nakon 2 do 3 dana, akutni se simptomi naglo povlače, premda vrućica može trajati i do 5 dana. Kašalj, slabost, preznojavanje i umor mogu trajati nekoliko dana, a ponekad i tjednima.

Komplikacije

Na pneumoniju ukazuje sve jači kašalj, gnojni ili krvavi iskašljaj, zaduha i hropci. Na sekundarnu bakterijsku pneumoniju ukazuje trajanje ili povratak vrućice, kašalj i drugi respiratorni simptomi koji se pojave nakon što su se primarni simptomi počeli povlačiti.

Encefalitis, miokarditis i mioglobinurija, ponekad sa zatajenjem bubrega, razvijaju se rijetko nakon infekcije influencom tip A ili B. Reyeov sindrom obilježen encefalopatijom, masnom jetrom, povišenim jetrenim enzimima ili hiperamonijemijom , hipoglikemijom i lipidemijom je povezan s epidemijama influence B, osobito u djece koja su primala ASK.

Dijagnoza

 • Klinička procjena

 • Ponekad brzi dijagnostički testovi ili molekularno testiranje

 • Pulsna oksimetrija i rentgenska slika za bolesnike s teškim respiratornim simptomima

Dijagnoza se obično postavlja klinički, u bolesnika s tipičnim sindromom, kada je poznato da u zajednici postoji influenca.

Iako su mnogi brzi dijagnostički testovi dostupni i većina ima dobru specifičnost, njihova osjetljivosti uvelike varira, i obično ne doprinose u liječenju bolesnika. Dijagnostički testovi bi trebali biti učinjeni u slučaju kada će rezultati utjecati na kliničke odluke.

RT-PCR (RT-PCR), testovi su osjetljivi i specifični, a mogu razlikovati vrsta gripe i podtipove. Ako je ovaj test brzo dostupan, rezultati se mogu koristiti za odabir odgovarajuće antivirusne terapije; to bi također trebalo biti učinjeno kada se sumnja na gripu kod hospitaliziranih pacijenata kada je obično indicirano antivirusno liječenje. Također, ovi testovi mogu spriječiti nepotrebnu upotrebu antibakterijskih lijekova, a identifikacija specifičnog virusa influence može biti važna za kontrolu infekcije. Ovi testovi su također korisni za određivanje da li je pojave epidemije respiratorne bolesti uzrokovana influencom.

Uzgoj kulture stanica brisa nazofarinksa ili aspirata traje nekoliko dana, i nije korisno za donošenje odluka o liječenju.

Ako pacijenti imaju simptome i znakove upale donjih dišnih puteva (npr, dispneja, auskultatorni nalaz krepitacija na plućima), treba učiniti pulsnu oksimetriju kako bi se utvrdila hipoksemija i RTG prsnog koša za otkrivanje upale pluća. Primarna pneumonija uzrokovana virusom influence se tipično prikazuje u obliku difuznih intersticijskih infiltrata ili ARDS–a. Sekundarna bakterijska pneumonija će vjerojatnije biti lobarna ili segmentalna.

Prognoza

Većina se bolesnika potpuno oporavi, premda je za potpun oporavak često potrebno 1 do 2 tj. Međutim, gripa i upala pluća vezana uz gripu su važni uzroci povećanog pobola i smrtnosti u bolesnika s povećanim rizikom. Pravovremena uporaba antivirusnog liječenja u ovih pacijenata može smanjiti učestalost bolesti donjih dišnih puteva i hospitalizaciju. Odgovarajuće antibakterijsko liječenje smanjuje stopu smrtnosti sekundarnih bakterijskih pneumonija.

Ukupno gledajući, stopa smrtnosti je niska (npr. <1%), ali budući da je učestalost bolesti visoka, ukupan broj smrtnih slučajeva može biti značajan. CDC procjenjuje da u SAD-u godišnje > 700.000 hospitalizacija i 50.000 smrtnih slučajeva povezano sa sezonskom gripom; stope su najveće u bolesnika > 65 god. U svijetu se smrtnost od pandemije H1N1 2009 procjenjuje na 575.000; > 80% smrtnih slučajeva javlja se u bolesnika <65 god (1).

Literatura

 • 1. Dawood FS, Iuliano AD, Reed C, et al: Procijenjena globalna smrtnost povezana s prvih 12 mjeseci 2009. pandemijske influence A H1N1 cirkulacija virusa: studija modeliranja. Lancet Infect Dis12 (9):687–695, 2012. doi: 10.1016/S1473-3099(12)70121-4.

Liječenje

 • Simptomatsko liječenje

 • Ponekad antivirusni lijekovi

Liječenje većine bolesnika s gripom je simptomatsko i uključuje mirovanje, hidraciju i antipiretike prema potrebi, no u djece se ASK izbjegava. Komplicirajuće bakterijske infekcije potrebno je liječiti odgovarajućim antibioticima.

Lijekovi za influencu

Antivirusni lijekovi primijenjeni unutar 1 do 2 dana od pojave simptoma smanjuju trajanje vrućice, težinu simptoma i vrijeme do povratka uobičajenim aktivnostima. Liječenje antivirusnim lijekovima preporučuje se za visoko rizične bolesnike (uključujući sve hospitalizirane) koji razviju simptome slične gripi; Ova preporuka se temelji na podacima koji ukazuju da rano liječenje može spriječiti komplikacije u ovih bolesnika.

Lijekovi za gripu:

Inhibitori neuraminidaze ometaju oslobađanje virusa gripe iz inficiranih stanica i tako zaustavljaju širenje infekcije.

Zanamivir se aplicira preko inhalatora, 2 potiska (10 mg) dva puta na dan; može se koristiti u odraslih i djece 7 god. Zanamivir ponekad uzrokuje bronhospazam i ne bi se smio davati bolesnicima s reaktivnim bolestima dišnih puteva; neki ljudi ne mogu koristiti inhalator.

Oseltamivir 75 mg per os, dva puta na dan se daje pacijentima > 12 god; niže doze se mogu koristiti u djece u dobi od 1 god. Oseltamivir može ponekad izazvati mučninu i povraćanje. U djece, oseltamivir može smanjiti incidenciju upale srednjeg uha; Međutim, nema drugih podataka koji jasno pokazuju da liječenje gripe sprječava komplikacije.

Peramivir se daje I.V. u jednoj dozi i može se primijeniti kod bolesnika > 2 god koji ne toleriraju oralne ili inhalatorne lijekove. Studije njegove primjene za gripu B su rijetke.

Adamantani (amantadin i rimantadin) su prije korišteni; međutim, više od 99% trenutnih i nedavnih cirkulirajućih virusa influence rezistentno je na adamantane, pa se ovi lijekovi trenutačno ne preporučuju za liječenje. Adamantani blokiraju ionski kanal M2 i tako ometaju odmatanje virusa unutar stanice. Djelotvorni su samo protiv virusa influence A (Virusu influence B nedostaje M2 protein).

Prevencija

Zaraza virusom influence može se uvelike spriječiti uz pomoć

 • Godišnjeg cijepljenja

 • Ponekad kemoprofilaksa (tj s antivirusnim lijekovima)

Trenutni komercijalno dostupna cjepiva protiv virusa influence štite samo protiv sezonske gripe H3N2, pandemijske H1N1 influence A i influence B virusa. Cjepivo za H5N1 ptičju gripu je odobreno za ljude > 18 god s visoko rizičnoj ekspoziciji H5N1, ali je dostupno samo putem javno-zdravstvenog sustava. Trenutno su nedostupna cjepiva za druge viruse ptičje gripe rijetko povezane s oboljenjem (H7N7, H9N2, H7N3 i H7N9).

Prevencija je indicirana u svih bolesnika, no osobito je važna za visokorizične bolesnike i zdravstvene radnike.

Cjepiva

Na temelju preporuka WHO i američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), cjepiva za gripu se prilagođavaju na godišnjoj razini kako bi se uključili najrasprostranjeniji sojevi (obično 2 soja influence A i 1 ili 2 soja influence B). Ponekad se za sjevernu i južnu hemisferu koriste djelomično drugačija cjepiva.

Kada cjepivo sadrži isti HA i NA kao i cirkulirajući sojevi u zajednici, u zdravih odraslih osoba cijepljenje smanjuje rizik infekcije za 70 do 90%. U osoba smještenih u ustanove, cjepiva su manje učinkovita za prevenciju, no smanjuju stopu pneumonija i smrtnih slučajeva za 60 do 80%. Formulacija cjepiva s višom dozom preporučuje se za odrasle > 65 god.

Imunost izazvana cjepivom smanjuje se antigenskim pomakom i odsutna je ako postoji antigensko skretanje.

Postoje 2 osnovne vrste cjepiva:

 • inaktivno cjepivo protiv influence (IIV)

 • Živo-atenuirano cjepivo protiv influence (LAIV)

NOTE: Za sezonu gripe 2017.-2018., CDC nije preporučio LAIV za bilo koju populaciju. LAIV se može koristiti tijekom sezone gripe 2018-2019.

IIV se daje IM injekcijom. Trovalentna cjepiva postupno se zamjenjuju četverovalentnim cjepivima koja sadrže dodatni soj virusa B. Trovalentno cjepivo koje ne sadrži bjelančevine jaja (RIV3) dostupno je za pacijente u dobi od 18 do 49 godina koji imaju bilo kakav stupanj alergije na jaja. Trovalentno cjepivo visoke doze antigena je dostupno za pacijente ≥ 65 god, ali efikasnost istog se još uvijek istražuje.

Za sve IIV, bolesnici u dobi od 3 god dobivaju 0,5 ml. Nuspojave su obično ograničene na blagu bol na mjestu injiciranja; bol traje ne više od nekoliko dana. Vrućica, mialgija i drugi sistemski učinci su rijetki. Višedozne bočice sadrže timerosal, konzervans na bazi žive. Zabrinutost javnosti u vezi s mogućom vezom između 'timerosala i autizma' pokazala se neosnovanom; međutim, dostupne su bočice s jednom dozom, koje ne sadrže timerosal.

LAIV cjepivo se primjenjuje intranazalno u dozi od 0,25 ml u svaku nosnicu. Može se koristiti za zdrave osobe u dobi od 2 do 49 god. Ovo cjepivo se ne preporučuje za:

 • Pacijente visokog rizika

 • Trudnice

 • Ukućane i druge kontakte bolesnika s teškom imunodeficijencijom (npr. s transplantacijom krvotvornih matičnih stanica)

 • Djeca koja primaju dugotrajnu terapiju aspirinom

Nadalje, ne smije se primijeniti do 48 sati nakon prestanka liječenja lijekovima za gripu.

Nuspojave povezane s cjepivom su blage; rinoreja je najčešća, a mogu se pojaviti i blaže teškoće s disanjem. LAIV se ne smije davati djeci koja su dobi < 5 god i imaju reaktivnu bolesti dišnih putova (npr poznata astma, povratne ili nedavne wheezing epizode).

LAIV nije bio preporučen ni za jednu populaciju u sezonama gripe 2016–2017. i 2017.-2018., jer H1N1 komponenta cjepiva nije bila dovoljno učinkovita. Međutim, LAIV cjepivo je preformulirano, a CDC-ov Savjetodavni odbor za praksu imunizacije (ACIP) ponovno ga je uvrstio kao prihvatljivo cjepivo za sezonu gripe 2018.-2019. The American Academy of Pediatrics (AAP) još uvijek preporučuje uporabu IIV nad LAIV na temelju njegove dosljednije kliničke učinkovitosti.

Za obje vrste cjepiva, djeci koja su dobi < 8 god i nisu bila cijepljena treba dati osnovnu dozu i booster dozu u razmaku od 1 mj.

Potpuni popis cjepiva za sezonu 2017.-2018. dostupan je u CDC (vidi CDC Influenza Vaccines).

Preporuke o cijepljenju

Godišnje cijepljenje se preporučuje za svakoga starijeg ≥ 6 mj.

Cjepivo protiv gripe se primjenjuje svake godine kako bi se održali titrovi protutijela i kompenzirao antigenski pomak u sezonskom cjepivu. Cjepivo je najbolje primijeniti u jesen, tako da titrovi protutijela budu visoki tijekom zimske sezone gripe (između studenog i ožujka u SAD-u).

Cijepljenje (i IIV i LAIV) treba izbjegavati kod osoba koje

Svako cjepivo protiv gripe može se dati pacijentima s anamnestičkim podatkom o alergiji na jaja, osim kod pacijenata koji su imali tešku alergijsku reakciju na prethodnu cijepljenje protiv gripe, što je kontraindikacija za primanje cjepiva. Ako su pacijenti imali alergijsku reakciju ozbiljniju od urtikarija (npr. angioedem, respiratorni distres, povratno povraćanje), može se primiti cjepivo, pod uvjetom da se primjenjuje u bolničkoj ili ambulantnoj medicinskoj ustanovi pod nadzorom liječnika koji je sposoban prepoznati i liječiti teške alergijske reakcije. Također, dostupna su cjepiva bez jaja - rekombinantni IIV za odrasle i IIV proizveden na staničnim kulturama za osobe > 4 god.

Antivirusni lijekovi

Najbolji način prevencije je cijepljenje, no antivirusni lijekovi su također učinkoviti.

Prilikom epidemija može se razmotriti preekspozicijska profilaktička primjena antivirusnih lijekova za pacijente koji

 • Su cijepljeni unutar 2 tj.

 • Za one s kontraindikacijom za primjenu cjepiva

 • Kod imunokompromitiranih koji možda neće odgovoriti na cijepljenje.

Antivirusni lijekovi ne narušavaju razvoj imuniteta protiv inaktiviranog cjepiva. Antivirusni lijekovi se mogu ukinuti 2 tj. nakon cijepljenja. Ako se cijepljenje ne može provesti, primjena antivirusnog lijeka se nastavlja sve dok traje epidemija.

Postekspozicijski profilaktički antivirusni lijekovi obično su indicirani za potencijalno izložene osobe kada se više slučajeva javlja u zatvorenom okruženju (npr. dom za starije osobe, bolnički odjel). Ovi lijekovi mogu se davati i ukućanima i kontaktima ili drugim izloženim osobama koji su u visokom riziku od razvoja komplikacija gripe. Izbor lijekova ovisi o uzorcima rezistencije, ali je u posljednjih nekoliko godina preferiran oseltamivir koji se daje jednom dnevno.

Ključne točke

 • Manjim antigenim pomakom u H i / ili NA antigenima nastaju sojevi koji uzrokuju sezonske epidemije; rijetki antigeni pomaci rezultiraju novim kombinacijama H i NA antigena koji mogu dovesti do pandemije sa znatnom smrtnošću.

 • Sama gripa može izazvati upalu pluća, ili se kod pacijenata s gripom mogu razviti sekundarne bakterijske upale pluća.

 • Dijagnoza je obično klinička, ali osjetljivi i specifični RT-PCR testovi mogu razlikovati tipove i podtipove gripe i na taj način pomoći odabrati antivirusnu terapiju i utvrditi je li pojava bolesti dišnog sustava uzrokovana gripom.

 • Većinu bolesnika treba liječiti simptomatski.

 • Antivirusni lijekovi primijenjeni rano mogu djelomično smanjiti trajanje i težinu simptoma, ali se obično koriste samo kod visokorizičnih pacijenata; različiti tipovi i podtipovi influence su rezistentni na različite lijekove.

 • Cijepiti svakoga u dobi od ≥ 6 mjeseci godišnje; antivirusni lijekovi mogu se koristiti za prevenciju kod imunokompromitiranih pacijenata (koji možda ne odreagiraju na cijepljenje) i pacijenata s kontraindikacijama za cijepljenje.