Opsesivno-kompulzivni poremećaj ličnosti

Autor: Andrew Skodol, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Drmić Stipe, dr. med.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj ličnosti karakterizira prožimajuća zaokupljenost s urednošću, perfekcionizam i kontrola (nema mjesta za fleksibilnost) koja u konačnici usporava ili ometa dovršetak zadatka. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih kriterija; Liječi se psihodinamskom psihoterapijom, kognitivno-bihevioralnom terapijom, i SIPPS-ima.

(Vidi također Pregled poremećaja ličnosti.)

Budući da bolesnici s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti moraju imati kontrolu, skloni su samoći u svojim nastojanjima i nepovjerljivi su prema pomoći od drugih.

Procjenjuje se da oko 2,1 do 7,9% opće populacije boluje od opsesivno-kompulzivnog poremećaja ličnosti; češći je kod muškaraca.

Smatra se da obiteljske osobine kao kompulzivnost, ograničeni raspon emocija i perfekcionizam pridonose ovom poremećaju.

Komorbiditeti mogu biti prisutni. Pacijenti često boluju od depresivnog poremećaja (veliki depresivni poremećaj ili distimija) ili sindroma ovisnosti o alkoholu.

Simptomi i znakovi

Simptomi opsesivno-kompulzivnog poremećaja ličnosti mogu se smanjiti tijekom godine, ali njihovo postojanje kroz duži period vremena nije istraživano.

U bolesnika s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti, zaokupljenost redom, perfekcionizmom i kontrolom sebe i situacija utječe na fleksibilnost, učinkovitost i otvorenost. Ovi pacijenti inzistiraju da se sve radi na specifičan način te su kruti i tvrdoglavi u svojim aktivnostima.

Da bi zadržali osjećaj kontrole, pacijenti su usredotočeni na pravila, minuciozne detalje, postupke, rasporede i popise. Kao rezultat toga, glavni cilj projekta ili aktivnosti se gubi. Ovi pacijenti više puta provjeravaju mogućnost pogreške i posvećuju pretjeranu pozornost detaljima. Ne koriste dobro svoje vrijeme, često ostavljaju najvažnije zadatke za kraj. Njihova zaokupljenost detaljima i potreba da je sve savršeno može beskrajno odgađati završetak. Svjesni su kako njihovo ponašanje utječe na njihove suradnike. Kada su usredotočeni na jedan zadatak, ovi pacijenti mogu zanemariti sve druge aspekte svog života.

Budući da ovi pacijenti žele da je sve učinjeno na specifičan način, imaju poteškoća u delegiranju zadataka i u timskom radu. Prilikom timskog rada, mogu napraviti detaljne popise o tome kako se zadatak treba napraviti i uznemire se ako suradnik predloži alternativni način. Mogu odbiti pomoć čak i kada kasne s rokovima.

Pacijenti s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti pretjerano su posvećeni radu i produktivnosti; njihova predanost nije motivirana financijskom potrebom. Kao rezultat toga, zanemaruju aktivnosti u slobodno vrijeme i emocionalne odnose. Misle da nemaju vremena za opuštanje ili za izlaske s prijateljima; mogu odgađati godišnji odmor toliko dugo da na kraju ni ne odu ili mogu osjećati da moraju nositi posao sa sobom, tako da se ne gubi vrijeme. Vrijeme provedeno s prijateljima, kada se i dogodi je s tendencijom formalno organiziranih aktivnosti (npr. sport). Hobije i rekreativne aktivnosti smatraju važnim zadacima koji zahtijevaju organizaciju i trud za svladati; a cilj je savršenstvo.

Ovi pacijenti sve planiraju unaprijed u detalje i nisu skloni promjenama. Njihova nemilosrdna krutost može frustrirati njihove suradnike i prijatelje.

Izražavanje ljubavi je također čvrsto pod kontrolom. Ovi bolesnici mogu se odnositi prema drugima formalno, kruto ili ozbiljno. Često govore samo nakon što smisle savršenu stvar za reći. Mogu se usredotočiti na razum i logiku i biti netolerantni prema emocionalnom ili ekspresivnom ponašanju.

Ovi bolesnici mogu biti previše revni, izbirljivi i kruti po pitanjima morala, etike i općim vrijednostima. Primjenjuju krute moralne principe na sebe i druge te su previše samokritični. Rigidno se pokoravaju autoritetima i inzistiraju na točnom provođenju pravila, bez iznimki i olakotnih okolnosti.

Dijagnoza

 • Dijagnoza se postavlja na temelju kriterija objavljenim u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za duševne poremećaje (eng. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), peto izdanje (DSM–5).

Za dijagnozu opsesivno-kompulzivnog poremećaja ličnosti pacijenti moraju imati

 • trajan obrazac preokupacije redom, perfekcionizmom i kontrolom samoga sebe, drugih, i situacija.

Ovaj uzorak je karakteriziran prisustvom ≥ 4 od sljedećeg:

 • zaokupljenost detaljima, pravilima, rasporedima, organizacijom i listama

 • težnja da se učini nešto savršeno što ometa dovršetak zadatka

 • pretjerano predanost radu i produktivnosti (ne zbog financijske potrebe), što rezultira zanemarivanjem slobodnih aktivnosti i prijatelja

 • pretjerano savjesnost, izbirljivost i nefleksibilnost u vezi etičkih i moralnih pitanja i vrijednosti

 • nespremnost bacanja istrošenih ili bezvrijednih predmeta, čak i onih koji nemaju sentimentalnu vrijednost

 • nesklonost delegiranja posla drugim ljudima, osim ako se ti ljudi ne slože da obavljaju stvari točno onako kako pacijenti žele

 • škrtost u trošenju na samog sebe i druge, jer vide novac kao nešto što treba spremiti za buduće katastrofe

 • krutost i tvrdoglavost

Također, simptomi moraju početi do rane odrasle dobi.

Diferencijalna dijagnoza:

Opsesivno-kompulzivni poremećaj ličnosti treba razlikovati od sljedećih poremećaja:

 • Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP): bolesnici s OKP-om imaju prave opsesije (ponavljajuće, neželjene, nametljive misli koje uzrokuju izrazitu anksioznost) i prisile (ritualna ponašanja koje osjećaju da moraju učiniti kako bi kontrolirali svoje opsesije). Pacijenti s OKP-om često su u stresu zbog njihovog gubitka kontrole nad prisilnim porivima; u bolesnika s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti potreba za kontrolom je navođena njihovom preokupacijom s redom, tako da njihovo ponašanje, vrijednosti i osjećaji budu prihvatljivi i u skladu s njihovim osjećajem selfa.

 • Izbjegavajući poremećaj ličnosti: za oba poremećaja, i izbjegavajući i opsesivno kompulzivni poremećaj ličnosti karakteristična je socijalna izolacija; međutim, u bolesnika s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti, izolacija je rezultat stavljanja prioriteta na rad i produktivnost, radije nego na odnose, a ti pacijenti nepovjerljivi su prema drugima samo zbog njihova potencijala ometanja bolesnikovog perfekcionizma.

 • Shizoidni poremećaj ličnosti: oba poremećaja, i shizoidni i opsesivno-kompulzivni poremećaja ličnosti karakterizira prividna formalnost u međuljudskim odnosima i odvajanje. Međutim, motivi su različiti: osnovna nesposobnost za intimnošću u bolesnika sa shizoidnim poremećajem ličnosti nasuprot nelagodi s emocijama i posvećenosti radu u bolesnika s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti.

Liječenje

 • psihodinamska psihoterapija

 • kognitivno-bihevioralna terapija

 • SIPPS

Opće liječenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja ličnosti je slično kao i za sve druge poremećaje ličnosti.

Podaci o liječenju opsesivno-kompulzivnog poremećaja ličnosti su oskudni. Također, liječenje je komplicirano bolesnikovom krutošću, tvrdoglavošću i potrebom za kontrolom, što može biti frustrirajuće za terapeute.

Psihodinamska terapija i kognitivno-bihevioralna terapija mogu pomoći pacijentima s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti. Ponekad za vrijeme terapije, pacijentova zanimljiva, detaljna, intelektualna konverzacija može izgledati psihološki orijentirana, ali emocionalno je isprazna i ne dovodi do promjene.

SIPPS-i mogu biti korisni.