Metode kontracepcije utemeljen na svjesnosti o plodnosti

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Iako jajašce može biti oplođeno samo oko 12 sati nakon ovulacije, sperma može oploditi jajašce jedan do pet dana nakon spolnog odnosa; kao posljedica toga, odnos skoro 5 dana prije ovulacije može dovesti do trudnoće. Stoga metode svjesnosti o plodnosti traže apstinenciju tijekom 5 dana prije ovulacije.

Nekoliko metoda se može koristiti za utvrđivanje vremena ovulacije, a time i odrediti kada je potrebna apstinencija. One uključuju

  • Standardna metoda (kalendarska)

  • Dvodnevna metoda (ovulacija ili sluz)

  • Simptotermalna metoda

Standardna kalendarska metoda

Standardna kalendarska metoda je utemeljena na kalendaru (dani kada se pojavljuje menstruacija) te se prikladna samo za žene koje imaju redovite menstrualne cikluse.

Do ovulacije dolazi oko 14 dana prije početka menstruacije. Trajanje suzdržavanja se određuje oduzimanjem 18 dana od najkraćeg od prethodnih 12 ciklusa te 11 dana od najduljeg. Primjerice, ako ciklusi traju između 26 i 29 dana suzdržavanje je potrebno od 8. do 18. dana svakog ciklusa. Što je veća raznolikost u trajanju ciklusa, suzdržavanje traje dulje.

CycleBeads (Niz obojanih zrnaca koje predstavljaju dane menstrualnog ciklusa) može se koristiti kako bi žene pratile svoje plodne dane.

Dvodnevna metoda

Dodnevna metoda temelji se samo na procjeni cervikalne sluzi.

Cervikalna sluz može biti odsutna nekoliko dana nakon menstruacije. Nakon ponovnog pojavljivanja sluzi, ona teži da bude mutna, gusta i neelastična. Kratko prije ovulacije količina sluzi se povećava a ona postaje prozirnija, vodenastija i elastičnija. Podsjeća na sirovi bjelanjak i rasteže se među prstima.

Odnosi se u potpunosti izbjegavaju tijekom menstruacije (jer se ne može provjeriti sluz). Dopušteni su tijekom dana kada je sluz potpuno odsutna, ali tih dana odnosi su ograničeni na svaki drugi dan (kako se sperma ne bi zamijenila sa sluzi). Spolni odnos se izbjegava od trenutka kad se sluz pojavi nakon menstruacije do 4 dana nakon što dosegne maksimalnu količinu. Seks je dopušten bez ograničenja od 4 dana nakon što je količina sluzi bila najveća do početka menstruacije.

Promjena cervikalne sluzi pokazuje ovulaciju točnije od tjelesne temperature.

Simptotermalna metoda

Simptotermalna metoda kombinira mjerenje bazalne tjelesne temperature (koja se povećava nakon ovulacije), procjenu cervikalne sluzi i standardnu kalendarsku metodu.

Seks se izbjegava od prvog dana koji traži apstinenciju prema standardnoj kalendarskoj metodi do 3 dana nakon što se smanji količina cervikalne sluzi i temperatura poraste.

Simptotermalna metoda ima nižu stopu trudnoća prilikom savršenog korištenja nego dvodnevna ili standardna kalendarska metoda (sa ili bez CycloBeadsa) Međutim, stope trudnoća kod bilo koje od od tih metoda su visoke prilikom tipičnog korištenja tako da se ove metode ne preporučuju ženama koje jako žele uzbjeći trudnoću.

Metoda laktacijske amenoreje

Metoda laktacijske amenoreje je još jedna metoda svijesti o plodnosti. Temelji se na prirodnoj postpartalnoj neplodnosti koja se javlja kada žene isključivo (ili skoro isključivo) doje a menstruacija nije još započela. Dojenje djeteta inhibira oslobađanje hormona koji su potrebni za poticanje ovulacije. Bez ovulacije, trudnoća se ne može dogoditi. Ova metoda može biti 98% učinkovita ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • Dijete je mlađe od 6 mjeseci

  • Dojenje je primarni izvor prehrane djeteta (dohrana ili izdajanje smanjuju učinkovitost)

  • Dojenje se mora učiniti bar svaka 4 sata po danu i 6 sati po noći.

  • Menstruacije nisu nastavljene (amenoreja).