Laparoskopija

Autor: Walter W. Chan, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Andrea Kresović, dr. med.

Dijagnostička laparoskopija je kirurški zahvat koji se koristi za procjenu patoloških zbivanja u abdomenu i zdjelici (npr. tumor, endometrioza) u bolesnika s akutnim ili kroničnim bolovima u trbuhu, ili za procjenu operabilnosti tumora. Također služi za stupnjevanje limfoma i biopsiju jetre.

Apsolutne kontraindikacije za laparoskopiju uključuju

Relativne kontraindikacije su teška bolest srca ili pluća, velike trbušne kile, višestruke abdominalne operacije i tvrdokorni ascites.

KKS, pretrage koagulacije, te testiranje krvne grupe i Rh faktora se obavljaju prije laparoskopije. Također se učini rendgen srca, pluća i abdomena. Laparoskopija se izvodi u sterilnoj tehnici u operacijskoj sali ili dobro opremljenoj endoskopskoj sali. Bolesniku se daje lokalna anestezija uz intravensku sedaciju i analgeziju s opioidnim anestetikom i sedativom kratkog djelovanja (npr. midazolam ili propofol).

Zahvat također uključuje i uvođenje pneumoperitoneumske igle u peritonealnu šupljinu i distenziju abdomena pomoću dušikovog oksida. Nakon što se otvor poveća, uvede se peritoneoskop i pregleda se sadržaj abdominalne šupljine. Kroz posebne otvore na peritoneoskopu po potrebi se uvode kirurški instrumenti za biopsiju i druge zahvate. Kad je zahvat završen, bolesnik sam izbaci dušikov oksid iz abdominalne šupljine pomoću Valsalvinog manevra a zatim se ukloni kanila. Komplikacije uključuju krvarenje, bakterijski peritonitis i perforaciju organa.