Hitna kontracepcija

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Često korišteni režimi hitne kontracepcije (EC) uključuju

Za žene koje imaju redovite menstruacije, rizik od trudnoće nakon jednog spolnog čina je oko 5%. Ovaj rizik je 20 do 30% ako se odnos dogodio u sredini ciklusa.

Kad se koristi bakreni IUD za hitnu kontracepciju, mora biti umetnut u roku od 5 dana od nezaštićenog spolnog odnosa ili u roku od 7 dana od suspektne ovulacije. Stopa trudnoća s ovom metodom EC-a iznosi 0,1%. Također, IUD može ostati na mjestu te se koristiti za dugoročnu kontracepciju. Kao metoda hitne kontracepcije bakreni IUD može utjecati na implantaciju blastocista, međutim, ne utječe na već uspostavljenu trudnoću.

Hitna kontracepcija levonorgestrelom sprječava trudnoću tako što inhibira ili odgađa ovulaciju. Vjerojatnost trudnoće se smanjuje za 85% nakon hitne kontracepcije levonorgestrelom, koja ima stopu trudnoće od 2 do 3%. Međutim, ukupno smanjenje rizika ovisi o sljedećim čimbenicima:

  • Ženin rizik za trudnoću bez EC

  • Faza u menstrualnom ciklusu u kojoj se daje EC

  • Ženin BMI (EC levonorgestrelom manje je učinkovita od ulipristal acetata u pretilih žena s indeksom tjelesne mase [BMI]> 30)

Hitna kontracepcija levonorgestrelom dostupna je u ljekarnama bez recepta.

Ulipristal acetat (modulator progestinskih receptora) ima stopu trudnoće od oko 1,5%, te je učinkovitiji od levonorgestrela. Ulipristal acetat, kao i levonorgestrel, sprječava trudnoću prvenstveno odgađanjem ili inhibicijom ovulacije. Iako je ulipristal acetata učinkovitiji od levonorgestrela za žene s BMI-om > 30, njegova učinkovitost se smanjuje kako se BMI povećava. Dakle, u pretilih žena koje žele izbjeći neplanirane trudnoće, bakreni IUD je najbolja metoda hitne kontracepcije. Ulipristal acetat je dostupan samo na recept.

Nema apsolutne kontraindikacije za hitnu kontracepciju levonorgestrelom ili ulipristal acetatom. Levonorgestrel i ulipristal EC treba uzeti što je prije moguće i unutar 120 sati nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Yuzpe metoda je drugačiji režim. Sastoji se od dvije tablete, od kojih svaka sadrži 50 mcg etinil estradiola i 0.25 mg levonorgestrela, praćene sa dvije dodatne tablete uzete 12 sati kasnije, ali najmanje 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa. Velika koncentracija estrogena često dovodi do mučnine i može izazvati povraćanje. Yuzpe metoda je manje učinkovita od drugih metoda zbog čega se više ne preporučuje, osim ako žene nemaju pristup drugim metodama.

EC se može dati kada je započeto uzimanje drugog hormonalnog kontraceptiva, kao dio "quick start" protokola. Preporučuje se učiniti urinski test na trudnoću 2 tjedna nakon uzimanja hitne kontracepcije.

Ključne točke