Retrokalkanealni burzitis

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Adelmo Šegota, dr. med.

Retrokalkanearni burzitis jest upala burze koja nastaje zbog pritiska obuće ispod samog ruba cipele, između kože i Ahilove tetive. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječenje je modifikacija obuće.

(Vidi također Pregled bolesti stopala i gležnja.)

Poremećaj je češći u mladih žena, koje nose cipele s visokim potpeticama. Još jedan faktor rizika je koštana izbočina na petnoj kosti (Haglund-ova peta), koja stvara predispoziciju za formiranje burze ukoliko je učestalo podražena.

Simptomi i znakovi

Simptomi i znakovi posterior Ahilove tetive bursitis razvijaju na gornjem rubu pulta stražnji cipela. Rani simptomi mogu biti ograničene na crvenilo, bol, i toplinu. Kasnije se javljaju površne erozije kože. Nakon nekoliko mjeseci ili duže, fluctuant, tender, cistična kvržica 1 do 3 cm u promjeru razvija. To je crvena ili kože boje. U kroničnim slučajevima burza može fibrozirati i kalcificirati.

Dijagnoza

  • Klinički evidentne male, nježne, crvene kvržice ili kvržice boje kože

Dijagnoza se postavlja klinički evidentnim nalazom malih i crvenih kvržica ili kvržica boje kože. Rijetko se na istom mjestu javlja i ksantom Ahilove tetive, koji je narančaste boje i asimptomatski. Tendinitis Ahilove tetive uzrokuje najizrazitiju bolnost na hvatištu, koja se može širiti i proksimalno, a razlikuje se tako što nema nalaza lezija mekog tkiva.

Liječenje

  • Modifikacija obuće

Bitna je prikladna obuća s niskom potpeticom. Petni uložak od pjenaste gume ili pusteni jastučić podižu petu, tako da burza više ne tare o rub cipele. Potrebno je postavljanje štitnika oko burze ili nošenje cipela bez pete (natikače) dok se upala ne smiri. Ortoza za gležanj i stopalo može poboljšati stabilnost stopala i smanjiti iritaciju stražnjeg dijela petne kosti prilikom hoda. Privremeno simptomatsko liječenje provodi se kriomasažom, primjenom nesteroidnih antireumatika i lokalnih instilacija glukokortikosteroida i/ili anestetika (lokalna aplikacija u Ahilovu tetivu nije dozvoljena). Rijetko je potrebna kirurška ekscizija dijela podležeće kosti kako bi se reducirao pritisak na meka tkiva.