Razdor glenoidnog labruma

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Tomislav Gregić, dr. med.

Do razdora glenoidnog labruma obično dolazi zbog specifične traume kao što je pad na ispruženu ruku. Razdor također može nastati iz kroničnih pokreta rukom iznad glave, kao kod bacanja. Razdor glenoidnog labruma uzrokuje bol tijekom gibanja. Liječi se fizikalnom terapijom, a ponekad kirurški.

Rame (za razliku od kuka ili koljena) je nestabilan zglob; opisuje se kao golf loptica koja stoji na postolju. Kako bi se poboljšala strukturalna stabilnost, glenoid (anatomski vrlo plitka čašica) je produbljen labrumom, koji je građen od gumastog vezivno–hrskavičnog tkiva oko ruba glenoidne fose. Do njegovog razdora može doći tijekom bavljenja sportovima u kojima dolazi do bacanja ili uslijed tupe traume pri padu i dočekivanju na ispruženu ruku.

Simptomi i znakovi

Razdor glenoidne fose rezultira dubokom boli u ramenu tijekom pokreta, pogotovo prilikom bacanja loptice. Ova nelagoda može biti popraćena bolnim osjećajem škljocanja i uklještenja u ramenu.

Dijagnoza

  • obično kontrastna MR

U početku treba izvršiti detaljan pregled ramena i vrata no često bolesnika treba uputiti specijalisti jer se patologija promjene često može odrediti samo profinjenijim dijagnostičkim pretragama (npr. MR s kontrastom).

Liječenje

  • fizikalna terapija

  • ponekad operativno liječenje

Fizikalna terapija je početno liječenje. Ako nakon fizikalne terapije ne dođe do poboljšanja simptoma, a dijagnoza se potvrđuje pomoću MR, liječenje izbora je često kirurška nekrektomija ili popravak. Zahvat se obično izvodi artroskopski.

Vježbe za stabilizaciju ramenog zgloba