Seboroični dermatitis

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Seboroični dermatitis (SD) je upala dijelova kože koji sadrže mnoštvo žlijezda lojnica (lice, vlasište, gornji dio trupa). Uzrok je nepoznat, no određenu ulogu ima Malassezia, normalni mikroorganizam kože. SD se s povećanom učestalošću pojavljuje u bolesnika s HIV–om i u onih s nekim neurološkim bolestima. Seboroični dermatitis (SD) se prezentira povremenim svrbežom, peruti i masno žutim ljuskanjem na licu i vlasištu. Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom. Liječi se katranskim ili drugim medicinskim šamponima i lokalnom primjenom kortikosteroida i antimikotičkih sredstava.

(Vidi također Definicija dermatitisa.)

Usprkos imenu, sastav i izlučivanje sebuma su obično normalni. Patogeneza SD nije jasna, ali je njegova aktivnost povezana s brojem Malassezia kvasnica na koži. Seboreični dermatitis se najčešće javlja kod dojenčadi, obično unutar prva 3 mjeseca života, te u dobi od 30 do 70 god. Čini se kako na incidenciju i težinu bolesti utječu genski čimbenici, emocionalni ili tjelesni stres i klima (obično se pogoršava tijekom hladnog vremena). SD može prethoditi psorijazi ili biti s njom povezan (seborijaza). SD može biti češća i teža kod bolesnika s neurološkim poremećajima (osobito Parkinsonove bolesti) ili HIV / AIDS-a. Vrlo rijetko, dermatitis postaje generaliziran.

Simptomi i znakovi

Simptomi se razvijaju postupno, a dermatitis se obično očituje u vidu suhih ili masnih ljusaka na vlasištu (perut) uz različito izražen svrbež. U težim oblicima bolesti, u vlasištu, retroaurikularno, u vanjskim slušnim hodnicima, na obrvama, u aksilama, na korijenu nosa, u nazolabijalnim brazdama i iznad sternuma pojavljuju se žuto–crvene ljuskave papule. Može se razviti rubni blefaritis sa suhim žutim ljuskama, uz iritaciju spojnice. SD ne uzrokuje gubitak kose.

Novorođenčad može razviti SD s debelim, žutim, krustoznim lezijama (tjemenica); stvaranje fisura i uz žućkaste ljuske retroaurikularno; crvene papule lica; i tvrdokorni pelenski osip. Starija djeca i odrasli mogu razviti debele, otporne ljuskave plakove na vlasištu promjera 1–2 cm.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom. Seboroični dermatitis može se povremeno teško razlikovati od drugih bolesti, uključujući psorijazu, atopijski dermatitis ili kontaktni dermatitis, tineu, i rosaceu.

Liječenje

  • Lokalna antifungalna terapija, kortikosteroidi i inhibitori kalcineurina

Odrasli i starija djeca

U odraslih se svakodnevno ili svaki drugi dan sve dok se perut ne stavi pod kontrolu, a potom 2×/tj. treba rabiti cink pirition, selenijev sulfid, sumpor i acetilsalicilna kiselina, ketokonazol (1% ili 2%) ili katranski šampon (dostupan OTC). U vlasište ili druga dlakava područja može se 2×/dan utrljavati kortikosteroidni losion (npr. 0,01% otopina fluocinolon acetonida, 0,025% otopina triamcinolon acetonida) sve dok se ljuskanje i crvenilo ne stave pod nadzor.

Za SD retroaurikularnih područja, nazolabijalnih brazdi, očnih kapaka i korijena nosa, utrljava se 1 do 2,5% hidrokortizon krema 2 ili 3 puta dnevno, uz smanjivanje do jednom dnevno kad je SD pod kontrolom; hidrokortizon krema je najsigurniji kortikosteroid za lice, jer fluorirani kortikosteroidi mogu izazvati neželjene učinke (npr. teleangiektazije, atrofiju, perioralni dermatitis). U nekih bolesnika 2%–tna ketokonazolska krema ili drugi imidazoli za lokalnu primjenu nanošeni 2×/dan tijekom 1–2 tj. izazivaju remisiju koja traje mjesecima. Imidazoli ili hidrokortizon se mogu koristiti kao prva linija terapije; ako je potrebno, mogu se koristiti istovremeno. Inhibitori kalcineurina (pimecrolimus i takrolimus) su također učinkoviti osobito kada je potrebno dugoročno korištenje. Kod seboreje ruba kapaka, nanosi se dječji šampon razrijeđen s vodom u omjeru 1:9, pomoću vatenog štapića.

Dojenčad i mala djeca

U dojenčadi, dječji šampon se koristi svakodnevno, a 1-2,5% hidrokortizon krema ili fluocinolon 0,01% ulje se može koristiti jednom ili dva puta dnevno za crvenilo i ljuskanje na glavi ili licu. Lokalni antifungalni preparati kao što su ketokonazol 2% krema ili ekonazol 1% krema također mogu biti korisni u teškim slučajevima. Kod debelih naslaga na vlasištu malog djeteta, prije spavanja se nanosi 2%– tna salicilna kiselina u maslinovom ulju ili kortikosteroidni gel, i utrlja četkicom za zube. Vlasište se svakodnevno pere šamponom sve dok naslaga ne nestane.

Ključne točke

  • U odraslih, seboroični dermatitis (SD) uzrokuje perut i ponekad ljuskanje kože oko obrva, nosa i vanjskog uha, retroaurikularno, aksilarno, sternalno.

  • SD može uzrokovati guste, žute, krustozne lezije u novorođenčadi ili debele, ljuskave plakove u vlasištu u starije djece i odraslih.

  • Liječi se medicinskim šamponom i lokalnom primjenom kortikosteroida.