Idiopatska neplodnost

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Tvrtko Tupek, dr. med.

Neplodnost se smatra neobjašnjenom kada je muškarčevo sjeme normalno kao i ovulacija i jajovodi u žene.

(Vidi također Pregled neplodnosti.)

Neki stručnjaci se ne slažu s ovom definicijom i preporučuju nastavak testiranja drugih uzroka, čak i kada muškarac ima normalno sjeme, a žena normalnu ovulaciju i jajovode i redovito ovulira. Drugi stručnjaci koji prihvaćaju definiciju gore, preporučuju započinjanje empirijske terapije.

Liječenje

  • Kontrolirana hiperstimulacija jajnika

Kontrolirana hiperstimulacija jajnika (COH) se može koristiti kako bi trudnoća bila izglednija i da se to postigne što prije. Ovaj postupak potiče razvoj višestrukih folikula; cilj je izazivanje ovulacija > 1 oocite (superovulacije). Međutim, KHJ može dovesti do višeplodnih trudnoća, koje imaju povećan rizik i morbiditet.

KHJ uključuje sljedeće:

  • Tijekom 3 do 4 menstruacijska ciklusa, daje se klomifen citrat te, za izazivanje ovulacije humani korijalni gonadotropin (hCG)

  • Intrauterina inseminacija se učini u slijedeća 2 dana nakon primjene hCG

  • Ako ne dođe do trudnoće, ženi se daju gonadotropini s hCG-om da se potakne ovulacija, a nakon toga inseminacija (neki kliničari započinju s gonadotropinima umjesto s klomifenom)

Tijekom luteinskog razdoblja može biti potrebno nadomještanje progesterona. Razina gonadotropina se može razlikovati, ovisno o dobi žene i ovarijskoj pričuvi.

Budući da je višeplodna trudnoća rizična, kliničari sve više prelaze izravno na in vitro oplodnju i izbjegavaju KHJ.

Prognoza

Stopa trudnoća je ista (oko 65%) bilo da se in vitro oplodnja koristi odmah nakon neuspješnog liječenja klomifenom zajedno s hCG-om ili se gonadotropini s intrauterinom inseminacijom koriste sljedeći prije pokušaja in vitro oplodnje.

Međutim, kada se in vitro oplodnja vrši odmah nakon neuspješnog liječenja klomifenom zajedno s hCG-om, žene brže zatrudne i višeplodne trudnoće (≥ 3 fetusi) su mnogo manje vjerojatne nego da su se prvo upotrijebili gonadotropini. Dakle, ako je klomifen zajedno s hCG-om neuspješan, sve više kliničari preporučuju in vitro oplodnju kao sljedeći tretman. Nedavni podaci ukazuju na to da žene starije od 38 godina s neobjašnjivom neplodnošću brže zatrudne i troškovi su manji ako se in vitro oplodnja pokuša prije KHJ-a (1).

Literatura

  • 1. Goldman MB, Thornton KL, Ryley D, et alGoldman MB, Thornton KL, Ryley D, et al: A randomized clinical trial to determine optimal infertility treatment in older couples: the forty and over treatment trial (FORT-T). Fertil SterilFertil Steril 101 (6):1574-1581, 2014.