Kronični kolecistitis

Autor: Ali A. Siddiqui, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Kronični kolecistitis je dugotrajna upala žučnjaka i gotovo je uvijek posljedica žučnih kamenaca.

(Vidi također Pregled funkcije žuči.)

Kronični kolecistitis gotovo je uvijek posljedica žučnih kamenaca i prethodnih epizoda akutnog kolecistitisa (čak i blage). Oštećenje može biti od blage infiltracije upalnim stanicama do fibroze i skvrčenog žučnjaka. Žučni mjehur s opsežnim kalcifikatima kao posljedica fibroze zove se porculanski žučnjak.

Simptomi i znakovi

Žučni kamenci povremeno opstruiraju duktus cistikus i tako izazovu recidiv žučnih kolika. Takve epizode boli nisu nužno praćeni upalom žučnog mjehura; stupanj upale ne korelira s intenzitetom i učestalošću bilijarnih kolika. Napetost trbušne stijenke u desnom gornjem kvadrantu može biti prisutna, no vrućica uglavnom ne. Vrućica ukazuje na akutni kolecistitis. Jednom kad se simptomi počnu javljati, često su rekurentni.

Dijagnoza

  • Ultrazvuk

Na kronični kolecistitis treba posumnjati u bolesnika koji imaju recidivirajuće bilijarne kolike ili slučajno otkrivene kamence u žučnjaku na nativnoj RTG snimci abdomena. Ultrazvuk ili druge slikovne metode obično pokazuju žučne kamenace, a ponekad i skvrčen, fibrozno promijenjen žučni mjehur. Dijagnoza se postavlja temeljem anamneze o rekurentnim bilijarnim kolikama i ultrazvučnom potvrdom kolelitijaze. Kolescintigrafija u tom slučaju ne vizualizira žučni mjehur, no nije u potpunosti točna.

Liječenje

  • Laparoskopska kolecistektomija

Laparoskopska kolecistektomija je metoda izbora jer sprječava pojavu simptoma i daljnje komplikacije. Ovaj postupak je posebno prikladan u slučaju porculanskog žučnog mjehura povezanog s karcinomom žučnjaka.