Hranjenje adaptiranim mlijekom

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Katarina Bojanić, dr. med.

Jedina prihvatljiva alternativa dojenju dojenju tijekom prve godine je adaptirani mliječni pripravak tzv. formula. Davanje vode može uzrokovati hiponatrijemiju a puno kravlje mlijeko nutricionistički nije adekvatno. Prednost prehrane mliječnim pripravkom uključuje mogućnost procjene unesene količine mlijeka i mogućnost sudjelovanja članova obitelji prilikom hranjenja. Ipak, spomenute prednosti ne nadmašuju nedvojbene zdravstvene prednosti dojenja.

Adaptirani mliječni pripravci mogu se kupiti u obliku praha, koncentriranih ili već razrijeđenih (spremnih za uporabu) tekućina, sve sadrže vitamine, a većina sadrži i željezo. Mliječni pripravak je potrebno pripremati sa fluoriranom vodom. U područjima gdje nema fluorirane vode kao i kod primjene već razrijeđenih pripravaka s nefluoriranom vodom nakon 6 mjeseci djetetu je potrebno davati kapi fluora (0,25 mg/dan PO).

Izbor mliječnog pripravka određuje se prema potrebama djeteta. Uobičajeni izbor pripravka bazira se na osnovi kravljeg mlijeka. Ako bljuckanje, proljev (s ili bez krvi) proljev, urtikarijalni osip osip, nenapredovanje na tjelesnoj težini ukazuju na preosjetljivost bjelančevina kravljeg mlijeka ili intolerancije na laktozu (iznimno rijetko kod novorođenčadi), preporuča se alternativno adaptirano mlijeko. Adaptirano mlijeko na bazi sojinih proteina ne sadrži laktozu, ipak neka dojenčad alergična na proteine kravljeg mlijeka alergična su i na bjelančevine soje, u tom slučaju indiciran je hidrolizirani pripravak adaptiranog mlijeka. Hidrolizirani pripravci rade se od kravljeg mlijeka ali su proteini probavljeni na manje lance čineći ih manje alergenim. Prave elementarne formule, sastoje se od slobodnih aminokiselina, dostupne su samo za rijetku dojenčad koja imaju alergijske reakcije i na hidroliziranu formulu.

Adaptirani pripravci mlijeka probavljaju se sporije od majčinog mlijeka. Dojenčad koja se hrani formulom na bočicu također jedu na zahtjev ali razmaci između obroka su obično duži, od 3 do 4 h. Početne količine od 15 do 60 ml. postupno se povećavaju u prvom tjednu života sve do 90 ml. oko 6 puta/dan, čime dojenče od 3 kg dobije oko 120 kcal/kg.

Prehrana novorodenčadi