Infekcije mokraćnog sustava u trudnoći

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Marko Dragić, dr. med.

Infekcije mokraćnog sustava su tijekom trudnoće česte, očito zbog zastoja mokraće, koji nastaje uslijed hormonalnog proširenja mokraćovoda i njegove slabije pokretljivosti te pritiska povećane maternice na mokraćovode. Asimptomatska se bakteriurija pojavljuje u 15% trudnoća i ponekad napreduje u simptomatski cistitis ili pijelonefritis. Jasnoj infekciji mokraćnog sustava ne prethodi uvijek asimptomatska bakteriurija.

Asimptomatska bakteriurija, infekcija mokraćnog sustava i pijelonefritis povećavaju opasnost od

  • Prijevremenog porođaja

  • Prijevremene rupture plodovih ovoja

( vidi: Infekcije mokraćnog sustava (IMS).)

Dijagnoza

  • Pretraga mokraće i urinokultura:

Analiza mokraće i urinokultura rutinski se rade na prvom trudničkom pregledu radi provjere asimptomatske bakteriurije . Dijagnoza simptomatske IMS se ne mijenja u trudnoći.

Liječenje

Trudnoća ne mijenja postupak pri dijagnostici i liječenju simptomatskih infekcija mokraćnog sustava, osim što se izbjegavaju lijekovi koji bi mogli naškoditi fetusu ( vidi: Lijekovi s neželjenim učincima u trudnoći). Asimptomatska bakterijurija može dovesti do pijelonefritisa u trudnoći te je zbog treba liječiti kao akutnu urinarnu infekciju.

Izbor antibiotika se zasniva na individualnoj osjetljivosti i lokalnoj podložnosti te otpornosti ali su za početak ex iuvantibus dobar izbor

Nakon liječenja je potrebno dokazati izliječenost ponovljenom urinokulturom.

Ženama koje su imale >1 infekciju mokraćnog sustava, može tijekom ostatka trudnoće, biti potrebno dodatno liječenje, obično s trimetoprimsulfametoksazolom (prije 34.tjedna trudnoće) ili nitrofurantoinom.

U žena koje su imale bakteriuriju, sa ili bez mokraćne infekcije ili pijelonefritisa, svakog se mjeseca treba učiniti urinokultura.

Ključne točke