Fetalni alkoholni sindrom

Autor: Kevin C. Dysart, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: prim. Jasminka Stipanović-Kastelić, dr. med.

Izlaganje alkoholu in utero povećava rizik od spontanog pobačaja, uzrokuje zastoj u rastu, a može uzrokovati fetalni alkoholni sindrom, konstelaciju različitim fizikalnim i kognitivnih abnormalnosti.

Prilikom rođenja djeca s FAS–om se mogu prepoznati po sitnom tijelu i tipičnim osobinama lica poput mikrocefalije, mikrooftalmije, kratkih očnih rasporaka, epikantalnih nabora, sitnog ili spljoštenog srednjeg lica, spljoštenog izduljenog filtruma, tanke gornje usnice i male brade. Mogu biti očite i abnormalne brazde na dlanovima, srčane anomalije i kontrakture zglobova.

Nakon rođenja postaju očita kognitivna oštećenja. Najozbiljnija manifestacija je teško intelektualno zaostajanje što se smatra teratogenim učinkom alkohola. S obzirom na veliki broj djece majki alkoholičarki s intelektualnim poteškoćama FAS je možda najčešći uzrok nenasljedne mentalne retardacije.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza fetalnog alkoholnog sindroma postavlja se kod djece s karakterističnim simptomima i nalazima a za čije se majke zna da su prekomjerno koristile alkohol u trudnoci.

Niti jedan fizički ili kognitinvi nalaz nije patognomoničan za FAS; blaži stupnjevi alkoholizma uzrokuju blaže manifestacije, a dijagnosticiranje blagih slučajeva može biti otežano s obzirom na ekspresiju simptoma i znakova. Kod alkoholičarki je često teško razlučiti učinke alkohola na fetus u razvoju od učinaka drugih tvari (npr. duhana, lijekova) i čimbenika (npr. pothranjenosti, nedostatka zdravstvene skrbi, nasilja).

Liječenje

  • Potporna skrb

Ne postoji specifično liječenje fetalnog alkoholnog sindroma (FAS). Potporna skrb treba uključivati odgovarajuće poticajno i njegujuće okruženje. Dobra prehrana i rast su posebno važni. Većina djece s FAS-m će imati poremećaj učenja i trebati dodatnu pomoć u školi.

Budući da se ne zna u kojem razdoblju gestacije je alkohol najštetniji za ljudski plod i ne postoji donja granica konzumiranja alkohola koja je smatra sigurnom, trudnicama treba savjetovati da u potpunosti izbjegavaju alkohol. Braću i sestre djeteta s FAS–om treba pažljivo pregledati na neupadljive znakove FAS-a.