Keratokonus

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: prim. Valentina Lacmanovic Loncar, dr. med.

Keratokonus je ispupčenje rožnice koje ju iskrivljuje , izazivajući gubitak vidne oštrine.

Keratokonus je sporo progresivno stanjenje i ispupčenje rožnice , obično obostrano, koje počinje u dobi između 10 i 25 god. Uzrok je nepoznat.

Faktori rizika uključuju sljedeće:

Stožasti oblik koji rožnica poprima uzrokuje velike promjene u njezinim refrakcijskim osobinama (nepravilni astigmatizam) koje se ne mogu u cijelosti korigirati naočalama. Napredovanje keratokonusa zahtijeva česte promjene naočala. Kontaktnim lećama se može postići bolja korekcija vida i treba ih iskušati kad su naočale nezadovoljavajuće. Ako se kontaktnim lećama ne može postići odgovarajuća oštrina vida, ako ih se ne podnosi ili ako postoji vidljiv ožiljak na rožnici, može biti potrebno presađivanje rožnice.

Noviji tretmani izgledaju obećavajuće. Implantacija rožničnih prstenova čini se da ima potencijal za poboljšanje vidnih rezultate povećanjem tolerancije za nošenje kontaktnih leća , a samim tim kod tih pojedinih bolesnika nije indicirana transplantacija rožnice. Cross-linking kolagena rožnice, tretman ultraljubičastim svijetlom koji učvršćuje rožnicu i time sprječava progresivno ispupčenje i stanjivanje, koristi se diljem Europe, a nedavno je odobren za uporabu u SAD-u.