Vaskularne gastrointestinalne lezije

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Boris Brozović, dr. med.

Nekoliko različitih prirođenih ili stečenih sindroma uključuju i pojavu abnormalnih mukoznih ili submukoznih krvnih žila u gastrointestinalnom traktu. Te krvne žile mogu uzrokovati ponavljajuće krvarenje koje je često masivno. Dijagnosticiraju se endoskopski i ponekad angiografski. Liječe se endoskopskom hemostazom, a ponekad je potrebna angiografska embolizacija ili kirurška resekcija.

(Vidi također Krvarenje iz probavnog sustava.)

Vaskularne ektazije (angiodisplazije, arteriovenske malformacije) su dilatirane, vijugave krvne žile koje se obično razviju u cekumu ili uzlaznom kolonu. Najčešće se javljaju u ljudi >60 godina i najčešći su uzrok krvarenja iz donjeg gastrointestinalnog trakta u toj dobnoj skupini. Smatra se da su degenerativne prirode i da se ne pojavljuju u sklopu drugih vaskularnih abnormalnosti. Većina bolesnika ima dvije ili tri takve lezije, veličine oko 0,5-1 cm, svjetlocrvene boje, ravne ili neznatno izdignute i pokrivene vrlo tankim epitelom.

Vaskularne ektazije se javljaju i u sklopu brojnih sistemskih bolesti (npr. zatajenja bubrega, ciroze, CREST sindroma-kalcinoza, Raynaudov fenomen, ezofagealna disfunkcija, sklerodaktilija, teleangiektazija) i nakon zračenja crijeva.

Vaskularne ektazije antruma želuca (želudac poput lubenice) sastoje se od velikih proširenih vena koje linearno prolaze želucem stvarajući trakasti izgled koji podsjeća na lubenicu. Ovo se stanje javlja najčešće u starijih žena i nepoznate je etiologije.

Nasljedne hemoragične teleangiektazije (Rendu-Osler-Weberov sindrom) je autosomno dominantni poremećaj koji uzrokuje višestruke lezije u raznim dijelovima tijela, uključujući i cijeli gastrointestinalni trakt. Gastrointestinalno krvarenje se rijetko javlja prije 40. godine života.

Dieulafoyeva lezija je abnormalno velika arterija koja prodire u stijenku crijeva, povremeno erodirajući sluznicu i uzrokujući obilno krvarenje. Javlja se poglavito u proksimalnom dijelu želuca.

Arterijsko-venske malformacije (AVM) i hemangiomi, oboje kongenitalni poremećaji krvnih žila, mogu se javiti u gastrointestinalnom traktu, ali su vrlo rijetki.

Simptomi i znakovi

Vaskularne lezije su bezbolne. Često se očituju stolicama pozitivnim na hem ili umjerenim količinama svijetlocrvene krvi iz rektuma. Krvarenje je često povremeno, ponekad s dugim periodima između dviju epizoda krvarenja. Lezije gornjeg gastrointestinalnog trakta mogu se očitovati melenom. Značajno krvarenje je neuobičajeno.

Dijagnoza

  • Endoskopija

Vaskularne lezije se najčešće dijagnosticiraju endoskopski. Ukoliko se rutinskom endoskopijom ne otkriju, može biti potrebna endoskopija tankog crijeva, endoskopija videokapsulom, intraoperativna endoskopija ili visceralna angiografija. Radionuklidne pretrage eritrocitima obilježenim s 99mTc su manje osjetljive, ali mogu pomoći u lokaliziranju lezije te olakšati endoskopiju.

Liječenje

  • Endoskopska koagulacija

Endoskopska koagulacija (s termalnom sondom, laserom, argon plazmom ili bipolarna elektrokoagulacija) je učinkovita kod mnogih vaskularnih lezija. Endoskopsko postavljanje klipsi se može primijeniti na neke lezija. Vaskularne ektazije se često vraćaju, premda postoje dokazi da oralne kombinacije estrogena i progesterona mogu ograničiti njihovu pojavu.

Blaga recidivirajuća krvarenja mogu se liječiti jednostavno stalnom terapijom željezom. Značajnija krvarenja koja ne odgovaraju na endoskopske mjere liječenja mogu zahtijevati angiografsku embolizaciju ili kiruršku resekciju. Ipak, ponovno krvarenje se javlja u oko 15 do 25% bolesnika liječenih kirurškim metodama.

Ključne poruke

  • Razne naslijeđene i stečene vaskularne abnormalnosti mogu uzrokovati blaga do umjerena krvarenja iz gastrointestinalnog trakta (obično iz donjeg dijela gastrointestinalnog trakta).

  • Poželjno liječenje je endoskopija s koagulacijom lezija.