Senilna purpura

Autor: David J. Kuter, MD, DPhil
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Branimir Barišić, dr. med.

Senilna purpura uzrokuje ekhimoze i posljedica je povećane fragilnosti krvnih žila zbog oštećenja vezivnog tkiva dermisa. To je najčešće posljedica dugotrajnog izlaganja suncu, starenja ili uzimanja nekih lijekova.

(Vidi također Pregled krvožilnih poremećaja krvarenja.)

Naziv purpura se odnosi na ljubičaste lezije kože i sluznica koje su uzrokovane krvarenjem. Male lezije (<2 mm) se nazivaju petehije, a velike lezije su nazvane ekhimoze ili modrice.

Senilna purpura uobičajeno zahvaća starije bolesnike budući da kod njih dolazi do atrofije vezivnog tkiva dermisa i krvne žile postaju fragilnije. Bolesnici razvijaju dugotrajne tamno ljubičaste ekhimoze, koje su karakteristično ograničene na ekstenzorne površine šaka i podlaktica. Nove lezije se pojavaljuju neovisno o traumi i nestaju nakon nekoliko dana, a zaostaju smeđe promjene uzrokovane odlaganjem hemosiderina. Ove promjene mogu nestati za nekoliko tjedana ili mjeseci ili mogu biti trajne. Koža i potkožno tkivo na zahvaćenim mjestima su stanjeni i atrofični.

Lijekovi (npr. kortikosteroidi, varfarin, aspirin, klopidogrel) mogu pogoršati ekhimoze.

Liječenje nije potrebno, nestanak kožnih promjena se ne može ubrzati. Ovaj poremaćaj uzrokuje samo kozmetske probleme, nema drugih posljedica na zdravlje i ne uzrokuje ozbiljnija krvarenja.